Ryby obsahují velké množství proteinů (bílkovin), které jsou pro lidské tělo velmi dobře stravitelné. Mají vysoký obsah aminokyselin, které přispívají ke snížení krevního tlaku, mají pozitivní antioxidační účinky a posilují imunitu.

Mořské ryby jsou nejdůležitějším zdrojem přírodního jódu nezbytného pro správnou činnost štítné žlázy, která reguluje látkovou výměnu, nervovou soustavu a srdeční tep.

Nejcennějším prvkem jsou ale Omega 3 nenasycené mastné kyseliny, obsažené v rybím tuku, které preventivně působí proti onemocnění srdce a krevního oběhu, snižují hladinu cholesterolu, pozitivně ovlivňují látkovou výměnu, zmírňují některé příznaky lupénky a u dětí napomáhají při rozvoji mozkových funkcí a zraku.

Rybí maso můžeme podávat už i malým dětem a samozřejmě jim z ryby odstraníme kosti nebo použijeme rybí filé bez kostí. Ideální teplota pro přípravu ryby je 160°C - tato teplota zanechá většinu výživově cenných látek. Nedávné studie prokázaly pozitivní vliv konzumace ryb na vývoj poznávacích funkcí a fungování imunitního systému u dětí. Ryba by se měla objevit na našem jídelníčku alespoň 2 - 3x týdně.

Příprava ryb a rybích specialit je až překvapivě jednoduchá a velmi rychlá. Zvládne ji opravdu každý. Ať už zvolíme celé ryby, filety nebo vybereme něco z darů moře, máme za pár minut hotovo. Oblíbeným způsobem kuchyňské úpravy ryb je například dušení, pečení na pánvi či v troubě, zapékání, grilování a jiné. Stačí jen trocha soli, koření a tuku. Způsobů, jak chutně a rychle připravit rybu je nekonečně mnoho a výsledek na talíři je vždycky delikatesa.

V našich krajích si mořskou rybu sice neulovíme, ale nabídka mražených mořských ryb je u nás veliká. NOWACO už více než 25 let dodává na náš trh mořské ryby a rybí speciality. Díky lovu v křišťálově čistých severských mořích u Aljašky, rychlému zpracování a šokovému zamražení přímo na moři si ryby od Nowaca zachovávají svoji přirozenou chuť a v maximální míře také spoustu důležitých živin. Když chcete mít při výběru jistotu, že dostanete kvalitní rybu bez přidané vody a bez jakýchkoli chemických přísad, na značku NOWACO se můžete spolehnout.

Více inspirace a jednoduchých receptů hledejte na www.nowaco.cz.