Proč jíme ryby

Proč jíme ryby

Komerční sdělení - Maso mořských ryb je nejen oblíbenou lahůdkou, ale také důležitým zdrojem mnoha vitamínů a minerálních látek s pozitivním vlivem na naše zdraví. Stále více rodičů pečlivě vybírá, jaké jídlo vpustí do jídelníčku svých dětí. Pokud hledáte i vy pro svou rodinu to nejlepší, nechte se inspirovat.

Ryby obsahují velké množství proteinů (bílkovin), které jsou pro lidské tělo velmi dobře stravitelné. Mají vysoký obsah aminokyselin, které přispívají ke snížení krevního tlaku, mají pozitivní antioxidační účinky a posilují imunitu.

Mořské ryby jsou nejdůležitějším zdrojem přírodního jódu nezbytného pro správnou činnost štítné žlázy, která reguluje látkovou výměnu, nervovou soustavu a srdeční tep. 

Nejcennějším prvkem jsou ale Omega 3 nenasycené mastné kyseliny, obsažené v rybím tuku, které preventivně působí proti onemocnění srdce a krevního oběhu, snižují hladinu cholesterolu, pozitivně ovlivňují látkovou výměnu, zmírňují některé příznaky lupénky a u dětí napomáhají při rozvoji mozkových funkcí a zraku.

Příprava ryb

Rybí maso můžeme podávat už i malým dětem a samozřejmě jim z ryby odstraníme kosti nebo použijeme rybí filé bez kostí. Ideální teplota pro přípravu ryby je 160°C - tato teplota zanechá většinu výživově cenných látek. Nedávné studie prokázaly pozitivní vliv konzumace ryb na vývoj poznávacích funkcí a fungování imunitního systému u dětí. Ryba by se měla objevit na našem jídelníčku alespoň 2 - 3x týdně.

Příprava ryb a rybích specialit je až překvapivě jednoduchá a velmi rychlá. Zvládne ji opravdu každý. Ať už zvolíme celé ryby, filety nebo vybereme něco z darů moře, máme za pár minut hotovo. Oblíbeným způsobem kuchyňské úpravy ryb je například dušení, pečení na pánvi či v troubě, zapékání, grilování a jiné. Stačí jen trocha soli, koření a tuku. Způsobů, jak chutně a rychle připravit rybu je nekonečně mnoho a výsledek na talíři je vždycky delikatesa. 

NowacoV našich krajích si mořskou rybu sice neulovíme, ale nabídka mražených mořských ryb je u nás veliká. NOWACO už více než 25 let dodává na náš trh mořské ryby a rybí speciality. Díky lovu v křišťálově čistých severských mořích u Aljašky, rychlému zpracování a šokovému zamražení přímo na moři si ryby od Nowaca zachovávají svoji přirozenou chuť a v maximální míře také spoustu důležitých živin. Když chcete mít při výběru jistotu, že dostanete kvalitní rybu bez přidané vody a bez jakýchkoli chemických přísad, na značku NOWACO se můžete spolehnout.

Více inspirace a jednoduchých receptů hledejte na www.nowaco.cz.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek