V galerii se dozvíte, co všechno kromě dárcovství krve je dobré stihnout, než vám bude padesát.

Dárců krve není nikdy dost. Přes veškerý vědecký pokrok nelze krev vyrobit uměle a jakkoliv ji nahradit. Krev má pro medicínu nezastupitelný význam, je nejcennější tekutinou na světě. Vždyť jen v České republice obdrží za svůj život každý z nás v průměru čtyři krevní transfuze a až dvanáctkrát preparát, který je vyrobený z krve či krevních složek.

Alarmující je skutečnost, že dárců krve rok od roku ubývá! Jejich úbytek je zapříčiněný jak nemocemi, tak věkem. Starší generace chodila na odběry mnohem častěji, dnešní generace nemá tu potřebu. Možná je to dáno pohodlím nebo jen nedostatkem informací. I když nemůžete darovat plnou krev, můžete určitě darovat některé krevní složky. Například krevní plazmu.

Krev a krevní složky

Krev je tekutá tkáň lidského těla, která plní řadu důležitých funkcí. Krev se skládá z červených krvinek, ty přenášejí kyslík z plic do tkání a podílejí se na přenosu oxidu uhličitého. Bílé krvinky plní funkci obranného systému organismu, odstraňují nežádoucí látky a podílejí se na tvorbě protilátek. Krevní destičky se podílejí na srážení krve. Tekutou složkou krve je plazma, kromě vody obsahuje celou řadu bílkovin, cukrů, tuků a minerálů. Podílí se na transportu živin a udržování látkové výměny.

Typy odběrů

Odběr plné krve – obvykle se odebírá 470 ml krve. Objem odebrané krve si tělo nahradí během několika hodin, červené krvinky do třech týdnů a krevní destičky a plazmatické bílkoviny během několika dnů. Darování plné krve je omezeno legislativně pro muže na pět odběrů ročně a pro ženy na čtyři.

Odběr plazmy (plazmaferéza) – odebírá se pouze plazma, která se na speciálním separátoru oddělí od krvinek. Odběr plazmy je pro organizmus méně zatěžující. Odběr plazmy trvá o něco déle, než odběr krve. Obvykle je to 45–90 minut během kterých se odebere 600–850 ml plazmy. V průběhu odběru se krvinky navracejí zpět do krevního oběhu dárce spolu s fyziologickým roztokem a protisrážlivým prostředkem. Odebraný objem plazmy si tělo nahradí obvykle do dvou dnů.

Odběr krevních destiček – odběr se provádí rovněž na speciálních separátorech, ve kterých se oddělí (odseparují) jen krevní destičky. Odebrané krevní destičky se nahradí během dvou dnů.

Kromě výše popsaných typů odběrů existují také odběry léčebné. Při léčebné erytrocytaferéze se odstraňuje přebytečné množství krvinek. K přebytkům dochází při některých onemocněních, které způsobují jejich nadprodukci (např. polycytemia vera). Léčebnou plazmaferézou se odstraňují škodlivé látky z těla, které kolují v plazmě. Typicky se odstraňují nadbytečné bílkoviny, které se tvoří například při dědičných hyperlipidémiích či jiných onemocněních.

Význam plazmaferézy

Pokud nemůžete darovat plnou krev, určitě můžete zkusit odběr plazmy. Z odebrané plazmy se vyrábějí důležitá léčiva. Jednotlivé bílkovinné součásti plazmy se zpracovávají průmyslově. Z plazmy se využívá například albumin, který se používá převážně jako krevní náhrada při velkých ztrátách. Dále imunoglobuliny, které pomáhají pacientům s těžkými infekcemi nebo při léčbě systémových onemocnění či těžkých imunodeficitů. Z plazmy se získává také antihemofilický globulin, který je nenahraditelným lékem při léčbě vrozené krvácivosti (hemofilie). A při poruchách krvácivosti nebo těžkých chirurgických a gynekologických stavech se využívá antitrombin III. Darovat plazmu se prostě vyplatí!

Na odběr je třeba se připravit

Před odběrem byste neměli konzumovat alkoholické nápoje, kouřit a jíst tučné pokrmy. Určitě byste měli den před odběrem dostatečně pít nepřeslazené nápoje (asi 2–3 litry tekutin). Na odběr přijďte odpočinutí a lehce posnídejte.

Darovat krev může v České republice každá zdravá osoba ve věku 18–65 let. Pokud jste prvodárce, je věkový limit stanoven do 60 let věku. Z dárcovství jsou trvale vyřazeni lidé s cukrovkou, epilepsií, hemofilici a osoby, které byly v minulosti léčeny hormony podvěsku mozkového.