Jen tak se můžeme vyhnout nepříjemných chřipkám, které jsou v tomto období častým zdravotním problémem u dětí i dospělých. Imunita je u mnoha lidí dána především geneticky, ale můžeme se ji naučit posilovat vhodnou stravou, otužováním, přírodními doplňky stravy a důležité je i vyhýbat se zbytečnému stresu.

Nebojte se česneku

Chcete-li obrnit své tělo proti bacilům, je podstatné dodávat mu patřičné vitamíny a látky. „Výborný je vitamín C v kombinaci se zinkem nebo hlíva ústřičná. Velmi účinný je také česnek. Pokud se bojíte nepříjemného zápachu, tak zvolte česnek v podobě doplňků stravy, který příznivě působí na celý organismus a pomáhá k normální funkci imunitního systému. V chladných dnech si udělejte vysokohorský himalájský čaj Guduchi. Ten je vhodný při fyzické vyčerpanosti a zároveň posílí organismus,“ říká Jaroslav Sotona z Prozdravi.cz. Ve vaší přírodní lékárničce by také neměla na podzim chybět bylina Echinacea purpurea (česky třapatka), kterou znali již původní obyvatelé Ameriky a používali ji na ochranu proti nemocem. Echinacea zvyšuje obrany schopnost organismu (lépe se ubráníme hrozící infekci, ať už proti baktériím či virům) a je řazena mezi adaptogeny, které pomáhají posilovat naši odolnost proti negativním vnějším vlivům. Účinné jsou též probiotika (např. Symbi I nebo Linex forte), podporující správnou úpravu mikroflóry, tak brání přemnožení škodlivých bakterií a posilující imunitní systém člověka. Do jídelníčku si přijdete také více luštěnin, ořechů nebo listové zeleniny.

Vyspěte se na to

Pokud chcete být celkově v dobré kondici, je důležité denně spát alespoň 7-8 hodin, aby mělo vaše tělo čas na dostatečnou regeneraci po celém dni. Podstatné je chodit spát před půlnocí. Především u dětí je kvalitní spánek důležitý, protože unavený organismus má větší sklony k infekcím. Spěte ve vyvětrané místnosti a zbytečně nezapínejte přes noc topení, organismus tím takto skvěle otužujete.

Ve zdravém těle zdravý duch

Důležitá je i elementární hygiena. „Nejen děti, ale i dospělí by si měli před každým jídlem mýt ruce. Nejlépe antibakteriálními mýdly. Správné mytí rukou by nemělo trvat kratší dobu než 15 vteřin. A obzvláště v chřipkovém období u sebe noste desinfekční gely,“ říká Jaroslav Sotona. Zapomeňte také na stres, protože studie prokázaly, že dlouhodobý stres velmi přispívá k oslabení tělesné imunity.

Nezapomínejte na pohyb a stravu

„V neposlední řadě je důležitý pohyb a zdravá strava. Hýbejte se minimálně půl hodiny 3x týdně. Nemusíte vrcholově sportovat, stačí svižnější chůze, kolo nebo např. tenis. Pohyb pomáhá nejen ke zlepšení imunity, ale i s prevencí kardiovaskulárních chorob a snižování hladiny cholesterolu. Pravidelně také jezte zeleninu (nejlépe syrovou) a ovoce. Pokud si hlídáte váhu, tak ovoce konzumujte převážně dopoledne,“ dodává Jaroslav Sotona.