Šance

Narodila se sice zdravá, ale její obličej pokrývalo ohromné mateřské znaménko. "Nevus flammeus" jí ničil život, děti si s ní nechtěly hrát a ona se uzavírala do sebe. Její matka se snažila ze všech sil, aby své dceři pomohla. Jedná o vážnou malformaci cév, která se během života mění a roste s člověkem. Tmavé skvrny připomínající svou barvou červené víno sráží sebevědomí pacientů na absolutní dno. Jedinou dostupnou metodou, jak zmírnit projevy, je laserová operace.

Marná snaha

Její matka náhodou narazila v novinách na inzerát, kde nabízeli laserové ošetření. Před třiceti lety byly kožní problémy téměř neřešitelné, a tak šance na vyléčení braly všemi deseti. Byla to jen hodinka cesty vlakem. Poprvé vešla do ordinace, která nápadně připomínala tu zubařskou, ve čtyřech letech. Lékař ji ujištoval, že půjde jen o nepříjemné pulzy. Každý z nich byl ale jako bodnutí jehlou přímo do tváře. Musel jich provést více než 150 a za každý dostala od své matky drobnou sladkost, aby zmírnila bolest a odvedla myšlenky jinam. Na sezení chodila pravidelně, ale výsledek byl pramalý. Bohužel bolest, kterou musela pokaždé snášet, byla s každým dalším oštřením silnější a silnější.

Řešení

Elizabethin nevlastní otec objevil lékaře, který se zaměřoval na vnímání bolesti dětmi a prováděl zákroky v celkové nebo lokální anestezii. Dívka ještě stále neměla přátele a ve škole se musela potýkat s posměchem.

Nově objevený lékař s ní mluvil a připravoval na každý zásah. Použil znecitlivující krém v dostatečném předstihu, aby stačil zapůsobit a kůže byla otupělá vůči všem kontaktům. Nakonec se letitý problém podařilo vyřešit a Elizabet se opět mohla podívat do zrcadla bez jediné černé myšlenky.

Dnes je už dvojnásobnou matkou a po jizvách ve tváři není ani památky. Na sociálních sítích bojuje proti přesvědčení, že děti bolest necítí a snesou mnohem invazivnější zákroky než dospělí. Laser není jako štípanec od natažené gumičky, je to tisíckrát horší. Zpěvák Ed Sheeran, který si v dětství prošel stejnými problémy, by mohl vyprávět.