Přítel má pivní břicho. Vadí nám to při sexu!

„Můj přítel je sportovec, vrcholový fotbalista a celý den tráví v uzavřených botách. Buď má kopačky, nebo jiné sportovní boty. Nedovedete si představit, co to je, když přijde domů. Bydlíme v paneláku, takže boty dát ven nemůžeme, a tak je zápach z předsíně cítit přes celý byt. Kvůli tomu se docela často hádáme. Já chci, aby si kopačky nechával na stadionu v šatně, on si klepe na čelo, co to řeším. Zatím jsme se nedohodli. Zkouším všechno možné a pokud brzo nenajdu něco účinného, tak ho asi vystěhuju i s botama. Nejhorší ale je, že mu strašně smrdí i nohy,“ říká Bára (26). "Kolikrát bych ho poslala se znovu vysprchovat, ovšem je mi to hloupé. Musím se zeptat ostatních holek, které chodí na zápasy, jak to řeší. Zatím se ostýchám, jenže už si nevím rady."

Bára není sama - podobnou prekérní situaci řeší spousty žen. Partner přijde domů, zuje boty a vy máte pocit, že byste si měla nasadit plynovou masku. Pach, který se line bytem, je totiž nesnesitelný. Nastříkáte do nich deodorant, ale stejně to nepomůže. A nejhorší je, že nesnesitelný zápach se line i z partnerových nohou, které mezitím stihl vyložit na stolek v obýváku, aby mu vyvětraly.

  • 96 % žen nesnáší zápach mužských nohou!
  • 90 % mužů se nadměrně potí nohy.
  • 96 % žen zápach mužských nohou nesnáší.
  • 38 % žen uvádí, že páchnoucí nohy a boty mohou být důvodem k rozchodu.
  • 63 % žen se situaci s nevábně vonícíma nohama partnera snaží řešit.

Chodidla mají nejvíce potních žláz

Za všechno mohou potní žlázy. Těch je totiž na chodidlech nejvíce z celého těla a denně umí vyprodukovat i půl litru potu. A pokud má někdo ke zvýšenému pocení sklony, obuje v létě nepropustné botasky a noha se zapaří, začnou bakterie pot rozkládat, tvoří plyny – a zápach je tu. A někdy může být opravdu tak silný, že představuje společenský problém. Jeden takový případ se stal v Rotterdamu, kde byl student vyloučen kvůli neúměrně páchnoucím nohám ze školy. Vyhrál ale soudní spor – a směl se vrátit. Jak to dopadlo s jeho nohama, se ale neuvádí.

Tipy KAFE.cz
Co zabírá na páchnoucí nohy?

- Pravidelná hygiena. V případě problému se zápachem je třeba nohy mýt velmi často v teplé vodě, třeba i několikrát denně. Říká se také, že pomáhá koupel nohou ve slabém roztoku hypermanganu.

- Správně zvolené ponožky. Při potížích se zápachem je třeba dát velký pozor na výběr ponožek. Zcela nevhodné jsou ty s umělými přísadami, naopak se doporučují přírodní materiály jako bavlna anebo stále oblíbenější bambus. Na trhu jsou také ponožky se speciální úpravou proti zápachu, třeba s ionty stříbra. Také do těch se vyplatí investovat, i když nemusí fungovat na každého.

- Deodoranty a přípravky na nohy. Bude to chtít čas, trpělivost i menší investici – vyzkoušet, co na dotyčného z volně prodejných přípravků funguje, prostě to bude něco stát. Podívejte se do nabídky drogérií a lékáren, jaké přípravky proti pocení a zápachu nohou nabízejí. Vyplatí se zároveň ošetřit také boty. Zkušenosti těch, co problém se zápachem nohou řeší, často říkají, že dobrým řešením je klasický pudr – zásyp určený na nohy.

- Kvalitní obuv. Má-li partner neprodyšné botasky z tržnice, není divu, že se v nich noha potí a dvakrát nevoní. Do výběru kvalitní obuvi se prostě investovat vyplatí. Měla by být prodyšná, nejlépe celokožená, anebo se speciální ventilací proti potu. V létě se doporučuje zapomenout na botasky a uzavřenou obuv, ale zvolit kvalitní otevřené sandály anebo pantofle, aby noha mohla větrat. Obuv by se měla střídat, a tak by každý měl mít alespoň dva páry. Jen tak stihnou boty dostatečně vyschnout.

- Babské rady. Když nic z přípravků nepomůže, zkuste babské rady. Na nevábně vonící obuv doporučují prášek do pečiva, který do boty večer nasypete, ráno vysajete a zápach je fuč. Nohy pak radí pravidelně koupat ve vrbové kůře anebo v odvaru z březových listů. Další vychytávky můžete najít na internetu.

- Botulotoxin. Ne, nespletli jsme se. Botox totiž zdaleka není jen proti vráskám, ale je perfektním pomocníkem v problémech s páchnoucíma nohama. Umí totiž dočasně uzavřít potní žlázy. Bohužel efekt není trvalý a vydrží asi tři čtvrtě roku, kdy je třeba zákrok zopakovat. Přinutit k němu muže ale nebude jednoduché – nejde totiž jen o jednu injekci. Chodidlo se totiž musí opíchat celé, což může znamenat až padesát vpichů – a to může i bolet. Podle těch, co to zkusili, je ale úspěch zaručený. A to za zvážení jistě stojí!