Cvičení je skvělé, protože…

…už nebudete smutní

Cítíte se unavení, vyčerpaní a apatičtí? Pak sedněte na kolo, běžte si zaplavat nebo zahrát tenis. Během sportu se vylučují chemické látky, kterým se říká endorfiny. Ty vám prakticky okamžitě zvednou náladu a pomohou snížit stres a napětí. Není divu, že lékaři doporučují jakékoli cvičení jako jedno z nejúčinnějších přírodních antidepresiv.

…chřipka se vám vyhne obloukem

Výzkumy ukazují, že pohyb zlepšuje imunitu a je výbornou prevencí nejen chřipek a nachlazení, ale také chronických onemocnění. Lidé, kteří rekreačně sportují, mají nižší riziko výskytu mozkové mrtvice nebo srdečních záchvatů.

…upraví se vaše trávení

Dokáže nastartovat trávení a bazální metabolismus. Co to znamená? Člověk, který se věnuje nějakému sportu, spotřebuje mnohem víc kalorií i v těch situacích, kdy odpočívá a dívá se třeba na televizi, vysvětluje Zuzana Klingrová. Přesně to vám pomůže udržet si štíhlou postavu.

…zbavíte se nespavosti

Stává se vám, že máte problémy s usínáním nebo se v noci často budíte? Podle některých studií stačí, když budete sportovat alespoň dvakrát týdně, a kvalita vašeho spánku se zlepší až o dvacet procent.

…zmírní se vaše ženské obtíže

Trápí vás gynekologické problémy? Ženy, které posilují břišní a pánevní svalstvo, mohou přispět ke zlepšení funkcí vnitřních pohlavních orgánů včetně dělohy.

…posílí se vaše srdce a krevní oběh

Jakékoli cvičení podporuje krevní oběh v žilách a zrychluje tep srdce. Tím dochází ke zlepšení prokrvení svalstva a vnitřních orgánů. Kromě toho je výbornou prevencí infarktu a trombózy, protože přirozeně zabraňuje srážení krve, říká kondiční trenérka Zuzana Klingrová.

…snížíte tlak a špatný cholesterol

Pravidelné sportování vám může pomoci snížit krevní tlak a navíc si poradí se škodlivým cholesterolem, zatímco zvýší hladinu toho „dobrého“ cholesterolu.

…zlepší se vaše dýchání

Cvičení prokazatelně zvyšuje vitální kapacitu plic a do organismu se tak dostane víc kyslíku – lépe pracuje mozek, nervová soustava, a tedy celé tělo.

…vaše kosti budou silnější

Osteoporózou trpí v pozdějším věku hlavně ženy. Podle odborníků ale stačí pravidelný sport k tomu, aby se pevnost kostí zvýšila až o dvacet procent.

Zkuste začít cvičit jógu z pohodlí vašeho obýváku!