Půst

Přerušovaný půst umožní tělu vydechnout, hluboce se zregenerovat a posílit imunitní systém. V ideálním případě se dodržuje každý den v různém časovém režimu, záleží na každém, jak si tento režim nastaví. Vyhýbat by se přerušovanému půstu měly jen těhotné ženy a maminky, které kojí. Ze začátku je možné postit se jen každý druhý den nebo jednou do týdne. Pro pacienty se sklony k dopolední hypoglykémii není půst zapovězený, ale musí si čas rozložit tak, aby udržovali hladinu inzulínu v normě. Naštěstí se do času postění počítají i hodiny spánku během noci.

Režim

Ve chvíli, kdy přijímáme potravu, se vyplavuje inzulín a tělo spaluje primárně cukry. Aby začalo ukrajovat z tukových zásob, je třeba nechat organismus lehce vyhladovět a prodloužit čas mezi jídly, respektive mezi posledním jídlem dne a prvním jídlem dalšího dne. Pro muže se doporučuje šestnáct hodin postění a osm hodin s jídlem, pro ženy je interval čtrnáctu hodin ku deseti. Ale upravit si tyto hodnoty může každý individuálně, rozhodně se jimi nemusíte řídit. Někomu například vyhovuje sníst veškeré jídlo v pětihodinovém "okně" a zbylých 19 hodin už nepřijímat žádnou potravu, ale pít jen čistou vodu, kávu bez mléka nebo čaje.

V čase, kdy můžete jíst, byste se měli držet přirozené stravy a způsobu stravování, který je vám nejbližší - nezapomínejte na pravidelný přísun zeleniny a ovoce, masa, vajec, ořechů, obilovin, luštěnin a zdravých tuků. Můžete dodržovat i vegetariánskou, veganskou, raw a paleo stravu nebo keto dietu. Nejde o jídlo samotné, ale o hormonální rovnováhu, kterou nastolíte dočasným odpíráním jídla.

Díky půstu si budete jídlo užívat.

Jeden za všechny

Marie po dvou dětech nemohla shodit nabrané kilogramy a ručička na váze se vyšplhala ke stovce. V nejhorších chvílích začal strádat její vztah a muž upozorňoval na nedostatky. Kupily se zdravotní komplikace a trpěla její psychika. Přidalo se emocionální přejídání a Marie vzdávala jednu dietu za druhou.

Cestu ven z bludného kruhu našla díky přerušovanému půstu, který si ze začátku nastavila v režimu 8/16. Snídala tedy ráno v 9 hodin a naposledy jedla v 17 hodin. Dbala na kvalitní suroviny a dostatečný příjem všech důležitých a výživově hodnotných složek stravy a pila jen vodu. Brzy zaznamenala první úbytky na váze. Po půl roce měla dole 22 kilogramů a zařadila svižnou chůzi.

Rok Marii stačil k tomu, aby se zbavila všech poporodních kilogramů. Má více energie a zbořila mýty o tom, že je nutné jíst pětkrát denně. Jí jen třikrát ale za to kvalitně, každé její jídlo má kolem 500 kalorií a obsahuje vyrovnané množství bílkovin, sacharidů i tuků. Marie si dává pozor na dostatečný kalorický příjem, aby nehladověla.

Po tom, co se dostala na svou vysněnou váhu a zbavila se pětatřiceti kilogramů, se vrátila k počátečnímu režimu 12/12. Ten dodržuje každý den. Když má pocit, že potřebuje tělo dostat do formy a pročistit organismus, intervaly zpřísní. Naučila se s půstem pracovat a umí poslouchat své tělo. "Jsem nadšená. Bohužel jsem v sobě měla zakořeněné předsudky o stravování a ty mi dlouho bránily najít v jídle správný směr. Přerušovaný půst mi dodává hodně energie a cítím se psychicky v pohodě."