Prázdniny jsou pro děti nejen obdobím odpočinku, ale také velkým rizikem. Zvlášť, pokud zůstávají samy doma či se mají čas potulovat venku a hledat »zábavné« aktivity a místa, jako jsou staveniště, skály, štoly, vodní plochy apod.

„Mám o své dítě velký strach. Nemám hlídání, a tak většinu prázdnin chodí ven s kamarády. Jenže venku je spousta úchylů, co když se mu něco stane?“ trápí se paní Iva a není sama. Co nejčastějšího dětem hrozí a jak snížit riziko, že se dětem něco stane?

1. Chemikálie a výbušniny

V tisku se často objevují případy, kdy dítě našlo v přírodě chemikálii či výbušninu a samozřejmě nemělo nic lepšího na práci, než ji vyzkoušet. Těžké popáleniny, amputace prstů či končetin – to jsou jen některé z výsledků této zábavy. Proto by dítě mělo vědět, že v případě podezřelého nálezu by na věc samo nemělo v žádném případě sahat, nezkoušet ji, nebrat do rukou, ale vždy odejít do bezpečné vzdálenosti a nález nahlásit policii, případně dospělé osobě.

  • Velký pozor je třeba dát i na otevřený oheň – například při zakládání táboráku je třeba, aby vždy byla přítomna dospělá osoba…

2. Úrazy – sport, lezení na skály atd.

Není pochyb o tom, že o prázdninách prudce stoupá počet úrazů dětí – a bývají mnohdy i velmi vážné. V letních měsících se děti zraní dvakrát častěji než během dalších ročních období a zhruba 300 dětí ročně u nás na následky úrazů umírá. Mezi nejčastější úrazy patří ty způsobené pády – ať již z kola či bruslí, anebo z lezení po stromech, skalách, štolách apod. To jsou totiž nejobvyklejší příčiny vážných úrazů, stejně jako skoky do vody. Proto by rodiče měli děti varovat před podobnými aktivitami, v případě sportů je pak důsledně vést k použití ochranných pomůcek, především nošení helmy.

  • Upozorněte děti na nebezpečná místa – skály, staveniště, štoly, jeskyně apod., na která by nikdy neměly chodit – samy ani s kamarády.

Tip KAFE.cz

  • Zajímavé a cenné informace o úrazech a jejich prevenci najdete na www.urazydeti.cz.

3. Utonutí a nebezpečné skoky do vody

Řeky, jezera, přírodní nádrže – to vše představuje v létě velké riziko. Děti totiž často přeceňují své síly, předvádějí se před ostatními, skáčou do vody v místech, kde by neměly a která neznají. Takovéto letní radovánky ale mohou skončit tragicky – utonutím anebo závažnými zdravotními následky. Spousta dětí například po zlomenině páteře zůstala doživotně na vozíku.

  • Děti by nikdy neměly být u vody bez přítomnosti dospělé osoby, nechodit do ní samy a neskákat v neznámých místech. Minimální hloubka pro skok do vody by pak měla být 150 cm a bezpečnější je pak skok nohama dolů než po hlavě.

Tip KAFE.cz

  • Pozor také na psy a divoká zvířata, protože hrozí pokousání. Stejně tak je v létě vyšší riziko uštknutí zmijí.

4. Pedofilové

Prázdniny, kdy jsou děti dlouho venku a často bez dozoru, jsou pro pedofily a různé devianty ideální příležitostí, jak zaútočit. Proto by děti měly být ve střehu a především – rodiče by je měli důkladně poučit, jak se chovat k cizím lidem a na co si dát pozor.

  • Opakování je matka moudrosti a v tomto případě to platí stonásobně. Statistiky totiž ukazují, že oběťmi bývají dobře poučené děti, na které devianti zkoušejí nové a nové triky.

Na co dítě nezapomenout upozornit

  • Nikomu neznámému nedůvěřovat, za žádných okolností nikam nechodit s cizím člověkem, i když by tvrdil, že zná rodiče.
  • Pokud se cizí dospělý obrátí na dítě se žádostí o pomoc, např. přečtení jmen na zvonku, hledání ztraceného pejska apod., být na pozoru a rychle odejít. Dítě může říct dotyčnému, ať se obrátí na dospělou osobu.
  • Nepouštět cizí osoby do domu, ať by měly jakoukoli výmluvu. Pokud je někdo podezřelý u dveří, raději počkat, než odejde. S cizími lidmi nejezdit zásadně výtahem.
  • Nikdy nenastupovat k nikomu cizímu do auta, ani kdyby tvrdil, že se něco stalo rodičům. Dítě poučte, že pro něj nikdy nikoho cizího nepošlete.
  • Za žádných okolností dítě nesmí připustit jakýkoli fyzický kontakt – pokud jej někdo začne osahávat, je třeba rychle utéct, nebo křičet, kopat, řvát, zkrátka na sebe upozornit.
  • V případě jakéhokoli problému se ihned obrátit na rodiče – v tomto případě je ideálním řešením nechat dítěti mobilní telefon.