Které faktory ovlivňují náš vzhled a negativně působí na stav kůže?
Mezi hlavní faktory ovlivňující náš vzhled a působící na stav pleti patří genetické stárnutí a vlivy vnějšího prostředí. Genetické stárnutí můžeme ovlivnit jen velmi málo, hraje zde velkou roli dědičnost. Ale pokud má alespoň jeden z našich rodičů hezkou pleť, je velká pravděpodobnost, že u nás tomu bude také tak.Výhodu mají i tmavší typy pleti; stárnou pomaleji.

V případě vlivů vnějšího prostředí a s tím spojené naší životosprávy je tomu jinak - zde určitě můžeme přírodě pomoci. To, jak se stravujeme, náš pitný režim, fyzická aktivita, UV záření a stres má velký vliv na to, jak naše pleť vypadá. Projeví se to samozřejmě i na našich vlasech nehtech a i na vnitřních orgánech.

Pokud se vystavujeme UV záření bez ochrany a nadměrně, dochází v pleti k rozkladu kyseliny hyaluronové, kolagenu a jeho stavebních jednotek histiocytů. K úbytku těchto složek v pleti dochází tak jako tak v důsledku stárnutí pleti, vlivem UV záření tento proces navíc urychlujeme.

Pijeme-li málo nebo jsme dokonce dehydratovaní, projeví se to nejdříve na naší pleti. Malé vrásky tak budou vypadat hlubší a tam, co vrásky nebyly vůbec, vzniknou jemné vrásky. Strava příliš bohatá na cukry zcela jistě urychluje stárnutí pleti, protože dochází k častým výkyvům hladiny insulinu. Stejně tak při častém přibírání a úbytku na váze je kompromitována elasticita pleti, která i tak časem vlivem gravitace vadne. Strava s velkým zastoupením ryb, ořechů a semínek, bio ovoce a zeleniny pleti jednoznačně prospívá.

To, kde bydlíme, hraje do určité míry též roli. Pokud jsme denně vystaveni znečištěnému ovzduší, vytváří se v našem těle volné radikály, které musí odbourávat. Jestliže není pleť dostatečně okysličená, nebo je vysušená klimatizací, bude také vypadat unaveně.

Ošetřování pleti se stalo součástí každodenní péče moderní ženy o zevnějšek. Jak by mělo probíhat?
Žena by si určitě měla každý den ráno a večer udělat čas na čištění pleti s následnou hydratací a výživou. Podle osobních potřeb se pak mohou do denního režimu péče o plet přidat séra, která jsou schopna proniknout hlouběji než krémy. Klientky by měly pravidelně používat buď ovocné či enzymatické peelingy a následně masku. Zda by používané produkty měly být hydratační, výživné nebo spíš čistící, by měla poradit kosmetička.
Určitě bychom neměli zapomínat na UV ochranu a to denně, v zimě s ochranným faktorem 30, v létě SPF 50.

Které typy kůže rozeznáváme? A jak se liší přístup k jednotlivým typům?
Rozlišujeme pleť suchou, citlivou, normální a mastnou. Samozřejmě ale existuje spousta podskupin, kdy se na obličeji jednoho klienta kombinuje například pleť normální a mastná kombinuje. Dále pak člověk s mastnou pletí může mít pleť přechodně citlivou z důvodu používání nevhodných produktů atd. Přístup k jednotlivým typům pleti by se měl lišit v používaných produktech, jejich výběr bych pak nechala na kosmetičce nebo dermatologovi.

Jak se projevuje stárnutí kůže?
Stárnutí pleti a kůže se projevuje zhoršeným napětím. Začnou se objevovat jemné vrásky, později i hlubší, dále mimické vrásky. Póry se prohlubují a pleť začne jakoby ,,padat směrem k jihu,,. Celkově je pleť tenčí než bývala.

Jaké látky doporučujete k „omlazení“ pleti?
Velmi často vysvětluji klientům že důvodem, proč jejich pleť vypadá starší, je snížený obsah kyseliny hyaluronové v pleti. Jak již jsem zmínila, té nám v těle ubývá jak vlivem genetického - přirozeného stárnutí, tak vlivem vnějšího prostředí. Proto doporučuji klientům (nejen ženám, ale i mužům) mj. užívání Biocellu tobolek s kyselinou hyaluronovou. Pokud klienti berou péči o svoji pleť vážně, mohou současně používat Biocell masku s kyselinou hyaluronovou. Další nezbytné látky udržující pleť mladou jsou vitamíny - např. C, E, A, B5, nenasycené mastné kyseliny (omega 3), zinek, dále pak látky jako kyselina glykolová, enzymy aj.

Kterým klientkám zmíněný doplněk stravy doporučujete? Seznamte nás, prosím, s Vašimi praktickými zkušenostmi.
Biocell doporučuji po konzultaci všem klientkám od 25 let a výše, které se snaží předcházet prvním známkám stárnutí pleti. Máme pozitivní zkušenosti i s klientkami středního věku, které se rozhodnou pro intenzivní kúru a užívají Biocell tobolky po doporučované 3 měsíce. V některých případech se výsledek dá porovnat s neinvazivní mezoterapií. Samozřejmě není to výsledek jen používání tobolek a masky, ale komplexní estetické péče ušité na míru každému klientovi.

Více informací: www.biocell.cz