Pokud z jakéhokoli důvodu nemůžete, nebo nechcete chodit do posilovny, můžete si ji pořídit domů. Že na ni nemáte místo? Tak to jsou jen výmluvy. Jeden účinný přístroj se vám totiž vejde do tenisového míčku! A dokáže vyvinout sílu až 20 kg. To vše bez baterií i motoru.

Opravdu silný míček

Novinka, která uchvátila svět – to je malý míček, kterého se dodnes prodalo několik milionů kusů. I když působí velmi nenápadně, dokáže posílit řadu svalů horních končetin – zvýší vám sílu v rukou, posílí zápěstí i prsty. Právě proto se ve světě stal vyhledávaným pomocníkem pro sportovce, hudebníky, stejně jako všechny, kteří denně pracují s počítačem. Pozitivní účinky míčku hlásají také ti, kteří si jej pořídili na rehabilitace po zraněních. Malý míček má zkrátka sílu. Ne nadarmo se jmenuje Powerball.

Tip Kafe.cz

Velikonoční zábava

S Powerballem se také dobře pobavíte. O tom svědčí i fakt, že má i svoje mistrovství, které spočívá v tom, kdo jej nejvíce roztočí. Rekordmanem je Řek Akis Kritsinelis, jenž dosáhl neuvěřitelných 16 137 otáček za minutu. Uživatelé tohoto balónku však vytvořili již osm světových rekordů. Zařaďte se mezi ně a uspořádejte doma velikonoční turnaj!

Jak to funguje

Powerball patří mezi tzv. ruční gyroskopy, tedy zařízení, která pracují na principu setrvačníku. Je přizpůsobený rotaci kolem středové osy. Jeho hlavní – a jedinou – součástí je výkonný rotor, závaží v kouli, jehož konce jsou zapojené do ocelového prstence. Má vysokou stabilitu a jeho osa odolává silám zvenčí a zůstává tak ve své poloze. I když to zní neuvěřitelně, může vygenerovat i přes16 000 otáček za minutu! Všechno ale záleží jen na vaší síle a šikovnosti. Po tom, co míček uvedete do pohybu pomocí startovacího provázku (pokročilí rukou), musíte plynulými pohyby ruky zvyšovat jeho otáčky. Čím větší máte v ruce sílu, tím je vyšší i rotace míčku, který zároveň klade vyšší odpor. Pokud dosáhne těch nejvyšších otáček, tj. 16 000 za minutu, může vydávat sílu až 16 kg a v případě své kovové varianty až 20 kg!

Vychytaný míček

Aby se míček rychle neokoukal, přišli Američané s řadou vychytávek, které základní verzi vylepšují. Pokud se vám omrzí základní verze, můžete si pořídit takovou, která je vybavena diodami, co při roztočení svítí. Některé varianty mají i digitální displej, a tak se můžete snadno přesvědčit, jakou silou s balónkem točíte, anebo jaký je váš silový index, tzn. kolika otáček dosáhnete za půl minuty měření.

Tip Kafe.cz

Přidejte míček do balíčku!

Přidejte míček tajně do velikonočního balíčku mezi vajíčka a uvidíte, jak se bude partner divit, až začne jedno po druhém konzumovat! Překvapíte ho a ještě uděláte něco dobrého pro jeho zdraví.

Procvičí 90 % svalů

Stačí 5 až 10 minut denně a můžete si zvýšit sílu v prstech, v zápěstí či v předloktí a posílit bicepsy, tricepsy a ramenní svaly – míček dá totiž zabrat 90 % svalům od prstů až po ramena! Zatímco poprvé budete mít pocit, že vám ruka brzy upadne, po měsíci vytrvalého používání pocítíte rozdíl. Díky tomu můžete předcházet řadě obtíží, které jsou způsobeny jednostranným přetížením některých svalů ruky, například tzv. syndromu karpálního tunelu.

Problémy rukou? Nehrozí!

Pracujete často počítačem? Pak vás může potkat tzv. RSI syndrom (Repetitive Strain Injury), tedy syndrom opakovaného přetížení. A také jemu můžete s míčkem předejít! Statistika tohoto onemocnění, které se projevuje bolestmi rukou, prstů, zápěstí apod. a bývá provázeno otoky, svalovou slabostí či křečemi, není příliš lichotivá – jen ve Spojených státech došlo v letech 1978 až 1994 k nárůstu z 20 200 na 300 000 případů ročně! Neposedný míček zkrátka stojí za to vyzkoušet. I když to musíme brát s rezervou, výrobci hlásají: „Neexistuje nic na světě, co by se jeho rychlým a dobrým výsledkům vyrovnalo!“ V každém případě s ním zažijete spoustu legrace.

Kafe.cz zjistilo: Kolik stojí Powerball?

Všechny tyto verze můžete koupit na powerball.cz.

  • Powerball Basic, tedy základní verzi míčku, koupíte za 499 Kč.
  • Svítící verzi, Powerball Lighting, pořídíte od 599 do 1 099 Kč.
  • Základní model v kombinaci s digitálním otáčkoměrem, stojí 899 Kč.

Chcete vidět, jak Powerball funguje? Podívejte se na video!