Povolené a rosolovité paže trápí mnoho žen. Jsou nevzhledné a značně omezují při výběru oblečení. Jejich kondice nemusí vůbec souviset s váhou, i velmi štíhlé ženy tento problém trápí. Stačí ale pár ověřených cviků, které jim vrátí přitažlivé "křivky", lehce vyrýsují svaly a zpevní je. Bohužel vás ale čeká trocha bolesti. Cviky zaměřené na ruce bolí, pálí a štípou.

Bicepsy

Koncentrovaný zdvih mají v oblibě hlavně muži, ale i ženám udělá dobrou službu. Sedněte si na lavici, lehce roztáhněte nohy a do ruky vezměte činku. Mírně se předkloňte a loket snižte na úroveň kolena (nedotýká se). Ruku ohýbejte od ramene do pravého úhlu pro napumpované bicepsy nebo až dolů pro aktivaci dlouhých svalů na pažích a rychlejší rýsování.

Veslování si zřejmě představujete jinak, ale tahle varianta s jednoručkami je velice účinná. Popadněte jednoručky, stůjte rovně, tělo zpevněné a pánev podsazená. Činky začínají v pozici před tělem paralelně se stehny a přibližují se pomalu k hrudníku. Lokty vytáčejte do stran právě jako při veslování.

Tricepsy

Bench dip bolí, ale stojí za to! Mezi dvě lavice se natáhněte a vytvořte most z vlastního těla. Vstupte mezi ně a zády k jedné z nich se rukama chyťte, nohy opřete o druhou podpěru. Tělo a hlava míří nahoru a neprohýbají se, nohy jsou propnuté. Pracují jen ruce a pomalu se snižují k zemi a zpátky do výchozí pozice. Ze začátku můžete mít nohy na zemi, později třeba i na nestabilním gymnastickém míči.

Ani s kickbackem si moc pohodlí neužijete. Klekněte si na lavici jednou nohou a paží na stejné straně těla. Druhá noha zůstane rovně na zemi a v druhé ruce držte jednoručku. Pokrčte loket na straně s činkou do pravého úhlu, natáhněte paži dozadu a pomalu vracejte do výchozí pozice.

Ramena

Upažování bez zátěže tělo jen příjemně protáhne, vezměte proto do rukou jednoručky. Stoupněte si rovně, zpevněte břicho a podsaďte pánev. Jemně, ale svižně kmitejte celými pažemi. Ucítíte tlak na deltových a zádových svalech. Vyrýsujete tak pěkná a oblá ramena.

Podpora

Stokrát opakovaná mantra, že ruku v ruce se cvičením jde zdravý jídelníček, platí i zde. Usměrněním chutí a výběrem správných potravin můžete velkou mírou ovlivnit výsledky.

  • Prázdné kalorie - sladkosti, fast food a balené potraviny tělu téměř nic nedají. Nepodnikejte ale razantní kroky a vyřazujte je postupně, při nárazové změně by tělo trpělo abstinenčními příznaky
  • Nasycené tuky - nezdravá jídla, polotovary a smaženky vynechte. Způsobují zdravotní komplikace s krevním tlakem, cholesterolem a k tomu brání tvorbě svalové hmoty - užívejte rybí olej a bude líp
  • Sůl - krystalky soli zadržují vodu v těle, ta je příčinou rosolovitých paží. Omezte její příjem a do pár týdnů budou vidět výsledky
  • Ovoce a zelenina - přírodní cukr z ovoce je lepší než zpracované produkty, ale pro co největší efekt zvyšte hlavně příjem kapusty, brokolice, mrkve, řepy, borůvek, ostružin, jablek a banánů