Další rady, jak konečně zhubnout, najdete v galerii.

Dobrá zpráva pro všechny, kterým se protiví posilovny a podobné mučírny a zároveň je trápí výčitky, že pro své zdraví nedělají dost. Ve studii, kterou zveřejnil prestižní britský lékařský časopis The Lancet, přišli tchajvanští vědci s tvrzením, že k tomu, aby si člověk prodloužil život o tři roky, stačí cvičit patnáct minut denně.

Nemá přitom jít o žádnou dřinu na pokraji sil, ale o pohyb, který sice vnímáte jako námahu a zadýcháte se při něm, ovšem nemusíte se z něj další hodinu vzpamatovávat. Už to totiž snižuje riziko předčasného úmrtí na některou z civilizačních chorob – jde především o nemoci srdce a cév, případně cukrovku až o čtrnáct procent. Riziko, že dotyčný onemocní rakovinou, klesá o deset procent. Pokud si denně naordinujete místo patnácti minut rovnou půlhodinu cvičení, rizika se dále sníží o čtyři, respektive jedno procento.

Opravdu stačí pár minut denně

“Věděli jsme, že je zdravé, pokud lidé cvičí. Ale zjištění, že stačí pouhých patnáct minut denně, je velmi užitečné,“ komentoval v britském listu Daily Mail závěry asijských vědců profesor Ken Fox, který se zabývá souvislostmi mezi zdravím a cvičením na univerzitě v britském Bristolu, a pracoval také jako poradce ostrovní rady pro boj s obezitou.

Nemusíte hodiny jezdit na kole

Podle odborníků je těžké přesvědčit lidi k tomu, aby se odhodlali k tomu, že budou například třikrát týdně chodit do posilovny či plavat nebo aby hodiny jezdili na kole. Odhodlat se k cvičení na čtvrt či půl hodiny je mnohem snazší a navíc se počítají i úplně obyčejné věci.

Choďte pešky. I to pomáhá

Podobně to vidí i lékař Jan Hnízdil – podle něj citelný přínos pro své zdraví udělá i člověk, který prostě začne více chodit pěšky. „Začněte tím, že přestanete jezdit výtahem, vystoupíte dřív z MHD a podobně, jen se snažte o chůzi vyšším tempem,“ doporučuje lékař. Chodit po nákupech tedy nestačí.

V rámci studii tchajvanští lékaři a vědci dlouhodobě sledovali mezi roky 1996 a 2008 skoro půl milionu lidí, každého v průměru osm let. Podle toho, jaký vztah měli k pohybu, si je rozdělili do pěti skupin. A naštěstí pro lenochy, jakých je mezi lidmi nejvíc, se ukázalo, že k prodloužení života skutečně stačí, aby se začali hýbat alespoň oněch patnáct minut denně.