Co jsou to žaludeční vředy?

Jedná se o poškození stěny žaludku či dvanácterníku, které postupně proniká přes sliznici do hlubších vrstev a je způsobeno vyšší tvorbou žaludečních kyselin a snížením ochranných mechanizmů sliznice žaludku a dvanácterníku. Žaludeční vředy postihují stejně často muže i ženy, a to v podstatě v jakémkoli věku. Mohou se dokonce vyskytovat i u dětí, ale pouze ojediněle. Během života jimi u nás onemocní přibližně každý desátý člověk.

Zrádná bakterie

Teprve v roce 2005 bylo zjištěno, že lví podíl na vzniku vředů má bakterie Helicobacter pylori. Ta dokáže přežívat v kyselém prostředí žaludku a má ji až polovina populace v České republice. „Tato infekce způsobí žaludeční vředy ale jen někomu, většina nositelů žádný problém nemá. K léčbě se využívají antibiotika a současně je ovlivňována agresivita žaludeční sekrece například blokátory protonové pumpy,“ vysvětluje docent Roman Havlík z I. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Jak vředy poznáme?

Hlavním projevem je bolest, a to zejména při jídle. Vřed v dvanácterníku naopak bolí nalačno a bolest se utišuje jídlem. Žaludeční vředy se mohou projevovat také pálením v jícnu, pocitem návratu kyselého a pálivého zpět do jícnu, častou potřebou ke zvracení nebo přetrvávajícími bolestmi břicha. Vředy se mohou dále komplikovat buď krvácením, anebo prasknutím. V obou případech je třeba urgentní zákrok lékaře.

Jděte včas k lékaři

Máte bolesti související s příjmem jídla, anebo jste našli černou krev ve stolici? Pak jděte k lékaři. Ten by se vás měl vyptat na to, co jíte, jak žijete a třeba i na osobní a pracovní vztahy. Právě špatné stravovací návyky, problémy v práci nebo s partnerem, alkohol nebo kouření mohou být příčinou vašich zdravotních obtíží. A jaké vyšetření vás čeká? Nepopulární endoskopie. Flexibilní hadice, endoskop s optikou, detailně prohlédne celou sliznici jícnu, žaludku a dvanácterníku. Navíc lze tímto přístrojem odebrat vzorky ze sliznice při podezření na nádor či komplikovaný vřed, a také stavět případné krvácení.

Jak se žaludeční vředy léčí?

Při záchvatu bolesti se dají použít léky užívané k tlumení obtíží trávícího ústrojí (antacida), které sníží kyselost a na krátkou dobu pomohou. Situaci však neřeší. Nejpoužívanější a nejúčinnější jsou léky blokující sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, zejména blokátory protonové pumpy, jako Helicid a podobné přípravky. Pokud je u pacienta s žaludečním vředem objeven Helicobacter pylori, měla by být součástí léčby i jeho likvidace. Na to se používají antibiotika. „Po přeléčení se může infekce opakovaně vracet, pokud například pacient nezmění svůj životní styl,“ upozorňuje docent Havlík.

Operace? Jen výjimečně!

Chirurgická léčba žaludečních vředů se provádí zcela výjimečně, a to pouze při komplikacích. Jde zejména o krvácení, proniknutí vředu do břišní dutiny, neprůchodnost žaludku nebo dvanácterníku nebo podezření na zhoubný nádor.

Jak vředům předejít?

Dbejte na to, jak se stravujete. Jezte zdravě a pravidelně, zbytečně se nestresujte v práci ani doma, vyhněte se zbytečnému pití alkoholu a přestaňte kouřit. Vhodné je také omezit ostrá a kořeněná jídla, sycené nápoje a příjem kofeinu.

Tipy Kafe.cz: Vyzrajte na žaludeční vředy!