Věděli jste, že potravinovou alergií trpí až 4 % dospělých lidí? U malých dětí se toto číslo dokonce zdvojnásobuje. Jak je možné, že číslo s věkem klesá? Nepřiměřená reakce imunitního systému na bílkoviny obsažené v potravinách se objevuje již v raném dětství, ale častokrát právě s rostoucím věkem u poloviny postižených vyhasíná. Každopádně pokud problém přetrvává, není radno ho podceňovat a je nutné přijmout určité opatření.
Poznám alergii?
Často si lidé pletou potravinovou alergii s potravinovou intolerancí. Intolerance je zjednodušeně těžké trávení třeba laktózy nebo lepku. Alergie se oproti tomu může projevit nežádoucí a nepřiměřenou reakcí těla bezprostředně po požití rizikové potraviny, ale také druhý den nebo až za týden. Objevuje se více u lidí, kteří trpí již jinou alergií, třeba na pyl. Odborníci takovou situaci nazývají zkříženou alergií. A také může negativně ovlivňovat alergická onemocnění, jako je atopický ekzém, alergická rýma nebo astma.
Mohlo by vás zajímat: Mám alergii! Co s tím?
Jaké jsou příznaky?
Hlavními příznaky, které jsou typické pro alergii (ale pozor, mohou se objevit i při intoleranci), jsou kožní projevy jako třeba kopřivka nebo atopický ekzém. Dalšími jsou pak zvracení, průjem, bolesti a křeče břicha či krev ve stolici. Nezřídka se objevují i dýchací potíže jako zánět dýchacích cest, alergická rýma, orální alergický syndrom či astma. V tom nejhorším případě se může alergie projevit i anafylaktickým šokem, který může ohrozit i život.
Nejznámější alergeny
- kravské, kozí a ovčí mléko, výrobky z mléka
- ořechy
- exotické ovoce a citrusy
- některé druhy zeleniny – třeba celer, hrášek, paprika, rajče apod.
- výrobky ze sóji
- vejce
- mouka a koření
- ryby, uzeniny, výrobky obsahující maso
Léčbu nepodceňujte
Při podezření na onemocnění alergií neváhejte a navštivte lékaře. Nejvhodnějším je alergolog a imunolog v jednom, který zajistí všechna potřebná vyšetření. Kromě kožních testů a testů z krve, kde lékař zjišťuje celkové a pro alergen specifické imunoglobiny E, jsou důležité také respirační testy, zjišťování genetických předpokladů a informace o pacientovi a prostředí, ve kterém žije. Na základě všech výsledků se zvolí léčba a doporučí se postup.
Jak si užít svátky?
Nejde to jednoduše, ale jde to. Mléko můžete nahradit rýžovým či sójovým mlékem, vejce zase hraškou nebo přidáním k pečení více prášku do pečiva, sody nebo droždí. Mouku použijte pohankovou, amarantovou, rýžovou nebo kukuřičnou a ořechy nahraďte upraženými a pomletými ovesnými vločkami.
Kafe.cz říká:
- Podrobnější informace o alergii, intoleranci a jejich léčbě zjistíte třeba na webu www.potravinova-alergie.info. Navíc se tu můžete i dočíst, jak nahrazovat potraviny nebo načerpat recepty na zdravé vánoční cukroví.