Potíže s polykáním: Co vám hrozí?

Jedním z často se vyskytujících zhoubných nádorů v oblasti hlavy a krku je nádor jícnu. Vznik novotvarů v oblasti krku je spojován s dráždivým kořením, horkými nápoji, kouřením, alkoholem nebo také perlivými vodami...

Začíná to potížemi s polykáním

U 90 % nemocných se vyskytují polykací obtíže, bolesti při polykání je možné ale cítit až na hrudníku. Později většina postižených s výskytem nádoru v oblasti jícnu hubne. Rakovina jícnu je velmi nebezpečná. V momentě, kdy nádor proroste do cévy, objevuje se krvácení. Pokud je cévou aorta, tedy největší a nejdelší životně důležitá tepna, je tím osud pacienta zpečetěn. I proto je také v případě nádoru jícnu třeba vydat se za lékařem na vyšetření při prvním podezření.

Jícen může být dokonce i zcela odstraněn

Základem vyšetření u lékaře je vyšetření jícnu pomocí endoskopu, tzv. ezofagoskopie. Toto vyšetření umožňuje kromě vizualizace i odběr potřebného materiálu z tkáně. U všech stádií karcinomu jícnu je vhodná chirurgická léčba, a to i přesto, že je třeba brát v úvahu poměrně vysokou pooperační úmrtnost. Pokud má být jícen zcela odstraněn, nahrazuje jeho funkci žaludek, méně často pak střeva.

Pravděpodobnost, že chemoterapie pomůže, je menší

V případech, kdy není nutné odstranit jícen, se zavádí pro zmírnění polykacích obtíží endoprotéza. V současné době se také často používají výztuže z kovového nebo plastického pletiva, které usnadňují průchodnost orgánu, tzv. stenty. Radioterapie se používá jako léčebný prostředek i ke zmírnění obtíží, i když je chemoterapie v případě nádoru jícnu méně účinná.

Pití sycených vod je nebezpečné?

Časté pití nápojů sycených kysličníkem uhličitým prý také může zvýšit riziko rakoviny jícnu. K tomuto závěru dospěla studie předložená na nedávné konferenci odborníků na rakovinu v New Orleansu; její účastníci zopakovali, že na vznik rakoviny má vliv to, co lidé jedí a pijí. Perlivé nápoje vedou k rozšiřování žaludku, což následně způsobuje, že se obsah žaludku může dostat do jícnu (pálení žáhy, odborně reflux). Reflux pak vede k rakovině jícnu. Vědci prý objevili podobné trendy i v dalších zemích - kde spotřeba sycených nápojů přerostla určitou míru, zvýšil se počet případů rakoviny jícnu.

Nebezpečná je kombinace alkoholu a kouření

Mnoho z rizik výskytu nádoru jícnu je možné omezit správnou životosprávou a dostatečnou hygienou ústní dutiny. Nejnebezpečnější je právě kombinace cigaret a alkoholu. Kdo kouří a pije má pravděpodobnost vzniku nádoru dýchacích a polykacích cest přibližně 30x vyšší než, ten kdo nekouří a nepije. Velký rozdíl je i mezi těmi, kteří jen pijí, nebo jen kouří. Alkohol totiž pravděpodobně porušuje propustnost membrány pro karcinogenní látky z cigaret. Kdo kouří, přestože nepije, má pravděpodobnost vzniku rakoviny 5 %.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek