Možná se vám to také stalo – můžete použít jaký chcete deodorant či antiperspirant, ale v horkých letních dnech účinkuje málo a už vůbec nevydrží tak dlouho, jak by měl. A výsledek? Nepříjemné fleky na oblečení a zápach z podpaží! Pokud na pocení trpíte, máte tři možnosti – používat antiperspiranty stále dokola, podstoupit operativní odstranění potních žláz, anebo se potu zbavit pomocí botoxu.

Populární jed

Botulotoxin není nic jiného než smrtelný jed, avšak v medicíně je – v malinkých dávkách – stále populárnější. Používá se především k vyhlazení vrásek – celebrity si jej nejčastěji nechávají aplikovat do čela, ale může se využít i k léčbě migrény, stejně jako při nadměrném pocení.

Injekce do podpaží

A jak zákrok probíhá? Lékař nejdříve provede kontaktní test a zjistí, kde se nacházejí potní žlázy se zvýšenou činností. Následně podpaží (případně jinou zvolenou oblast) znecitliví krémem a vpíchne vám injekci botulotoxinu, a to tenkou jehličkou. Celý zákrok nezabere více než půl hodiny a účinek se dostaví za dva až pět dní.

Pocení omezíte, ale ne napořád

Zákrok má však jednu velkou nevýhodu – nevydrží věčně, protože injekcí se pouze utlumí činnost potních žláz – snížit se může až na 10 %. Po sedmi měsících až po roce se vám problém s nadměrným pocením vrátí nanovo. Pokud však máte dostatek financí, můžete si jej zopakovat. A na kolik vás to vyjde? Záleží na velikosti zvolené oblasti, cena za aplikaci do podpaží se pohybuje mezi 8 až 14 000 Kč.

Poraďte se s odborníkem

Pokud se pro botox do podpaží rozhodnete, stačí zajít do některého z center estetické medicíny a poradit se s odborným lékařem. V den aplikace se pak doporučuje vynechat saunu a solárium a omezit fyzickou zátěž. Také chloupky z podpaží nebudete moc oholit dříve než za tři dny.

Kafe.cz zjistilo: Jaké jsou vaše zkušenosti?

Katka:
„Vpichy botulotoxinu proti pocení jsem absolvovala, když mi bylo 17 let. Bylo to na privátním centru v Praze. Stálo to 10 tisíc s tím, že účinek bude 4 až 5 měsíců... Bohužel nemohu doporučit, potila jsem se stále i po tom, takže to byly vyhozené peníze.“
Stáňa:
„Injekce botulu musím vřele doporučit. Trpím hyperhydrosou a tohle pro mě byla spása. Je mi 22 let, nejsem plnoštíhlá, mam to od narození. Už pár let mi to pomáhá, i když na to musím docela šetřit. Vydrží mi to kolem 11 měsíců. Také jsem přemýšlela o operaci, ale doktor mi řekl, že je to velmi bolestivé a navíc se tu často objevují komplikace. Takže pro mě je to jasná volba.“

Zdroj: www.idnes.cz