Zdroj

Šťastné číslo si každý člověk volí sám podle toho, co je mu v životě blízké. Někdo má rád jedničku jako známku vítězství, druhý čtyřku podle data narození, další šestku podle počtu členů domácnosti. Jakmile nás nějaké číslo učiní šťastným, jsme podvědomě nuceni se k němu obracet znovu a znovu. A nevadí, když něco nevyjde. Dokážeme to omluvit a číslu prominout.

V Číně nedají na sílu čísel dopustit a věří, že je určila želva, která se vynořila z řeky Ló. Zatímco čtyřka je zárukou smůly a neúspěchu, osmička je sázkou na jistotu.

Limity

Hra s čísly se šíří rychle a nabobtnala do rozměrů společenské nemoci.

Lehčí forma člověka sice omezuje, ale budí spíš úsměv než obavy.

Pacient potřebuje pět borůvek do ovesné kaše a pět polibků na dobrou noc. Nesmí jet autobusem číslo pět a ukončit četbu na straně s číslem, které obsahuje pětku. Pětkrát bere za kliku a při hádce vymýšlí pět argumentů. Po ránu si pětkrát lokne čisté vody a udělá pět dřepů na protažení těla. Vlastní patery boty a obléká jen pět základních barev. Počítá dírky na pásku a knoflíky na svetru.

Postupem času se absurdní pravidla nabalují a člověk se stává otrokem čísel.

Když člověk vyroste z osobnostních výstřelků a nedokáže si nehledě na potřebnou částku vybrat peníze z bankomatu, je čas na radu psychiatra. Takoví lidí nejsou schopní opustit byt před pátou hodinou ranní, koupit pětikilogramové balení granulí pro kočky, splatit pětitisícový kontokorent, vyjet výtahem do pátého patra nebo se postavit na startovní čáru půlmaratonu s číslem pět. Byli by tak paralyzovaní strachem z neúspěchu, že to radši vzdají. Ženy odmítají svatbu v květnu i v pátý den v měsíci, plánují datum porodu a pro jistotu volí císařský řez. Je to začarovaný kruh, ze kterého je velice těžko se vymotat.

Pomoc

Pokud se člověk dokáže ovládnout a jeho odchylka od normálu končí u nákupu sudého počtu jablek, není se čeho bát. Ovládají-li čísla jeho život, práci nebo rodinu, je třeba vyhledat pomoc odborníka. Bohužel nastolením dalších pravidel se pacient dostává do spirály, kdy jedním vytlouká druhé. S podporou psychofarmak musí čelit největší výzvě a vynechat rituál nebo porušit pravidlo. Občas je prozření příliš kruté a uvědomění si, že při nedodržení pravidla se nic nestane, je pro pacienta ohromným zklamáním.