Ztuhlé svalstvo

Většina potíží se zády je zapříčiněna – či doprovázena – ztuhlým zádovým svalstvem. Důvodem může být špatné držení těla, neobvyklé pohyby, nedostatek vitaminů a v neposlední řadě psychické vypětí.

Co můžete dělat: Důležité je, abyste se kvůli bolesti nepřestala hýbat. Strach by mohl napětí a ztuhlost svalstva ještě zesílit. Jednoduchým, ale účinným, cvikem je postoj na jedné noze a skrčování kolena. Tento cvik opakujte nejméně dvakrát na každou nohu.

Hexenšus

Nenadálá bolest v oblasti bederní páteře. Příčinou může být špatný pohyb, zima, podráždění meziobratlových plotének či posunutí obratle.

Co můžete dělat: Jako terapie stačí co nejvíce tepla, léky tišící bolest a odpočinek. Dobrá je například koupel v rozmarýnové lázni (uvolňuje napětí svaloviny) či opatrné protahování během horké sprchy.

Ischias

Bolestivý problém vzniká v takzvaném kříži, kde se bederní páteř mění v křížovou. Typické symptomy jsou vystřelování bolesti ze zad po vnější straně stehna a nohy až do oblasti chodidel. Ischias může například vzniknout při zvedání těžké věci, kašli, kýchání či prudkém otočení těla.

Co můžete dělat: Nejvíce osvědčený je klid. V posteli ležte v poloze na zádech a pod kolena si dejte na polštář, tím se svalstvo krásně uvolní.

Výhřez meziobratlové ploténky

Pokud není meziobratlová ploténka dostatečně zásobována výživnými látkami a k tomu je pod velkou zátěží, mohou vnější vlákna křehnout a praskat. Následkem toho nemá vnitřní rosolovité jádro dostatek tekutin. To může dráždit nervy míchy a působit silné bolesti až ochrnutí.

Co můžete dělat: Důležité je teplo a dobrá poloha v posteli. Ležte na zádech, nohy mějte na podložce či na židli tak, aby vzniknul 90 stupňový úhel.

Artróza obratlových kloubů

S přibývajícím věkem a neustálým zatěžováním se zvyšuje tlak na chrupavku obratlového kloubu a rychleji se opotřebovává. Na jeho obranu se zvyšuje napětí zádových svalů, které může neustálým zvyšováním vést ke ztvrdnutí svalu. To patří k nejčastějším příčinám potíží v oblasti ramen, šíje a bederní páteře.

Co můžete dělat: Pokud máte nadváhu, pomůže redukce nadbytečných kilogramů. Značně tím kloubům ulevíte. Dbejte na vyváženou stravu, zejména důležité jsou vitaminy C a E (například ryby) a oleje (například olivový olej). Pro klouby je také důležitý pravidelný pohyb.

Osteoporóza

Naše kostní tkáň prochází neustálou výstavbou a odbouráváním. Od 20. roku života ztrácíme ročně 0,4 % kostní hmoty. V případě osteoporózy běží tento proces desetkrát rychleji. Kosti řídnou a dochází k četnějším zlomeninám.

Co můžete dělat: Dobré je dbát na dostatečný přísun vápníku (mléčné produkty, zelená zele-nina, minerální vody) a vitaminu D (mořské ryby, mléko, vajíčka). Kromě toho je důležitý pravidelný pohyb. Snižuje ubývání svalové a kostní hmoty. Pokud osteoporózou trpíte, doporučují se procházky v přírodě.

Pohmožděná záda

Kostrč je obzvláště náchylná k pohmožděninám. Ty zpravidla vznikají namožením svalů nějakým nečekaným pohybem nebo při pádu.

Co můžete dělat: Dobrou ochranou jsou trénované svaly a pečlivé zahřátí těla před sportem. Pokud již však máte záda pohmožděná, pomohou vám studené obklady.