Není se co divit – přes 80 % všech případů napadení člověka zvířetem je způsobeno právě psem!

„Pes pokousal dvouletého chlapce, nebyl očkovaný proti vzteklině!“, „Pes pokousal jeden a půl roční holčičku v obličeji“, „Pes vážně pokousal ženu“ – tak právě takovými titulky se to v tisku jenom hemží. O tom, že nejde o ojedinělé případy, svědčí i fakt, že počet nahlášených případů se pohybuje kolem 1 700 ročně!

Bojové plemeno pro každého

Zatímco v některých zemích je chov bojových plemen především pitbulů či stafordšírských teriérů zakázán, u nás žádné zákonné omezení neexistuje. Pouze veterinární zákon č. 166/1999 Sb. stanovuje povinnosti chovatelů, mezi které patří nejen se o psa starat, ale také zajistit pravidelné očkování proti vzteklině a v případě napadení člověka jeho vyšetření. Ze statistik však jasně vyplývá, že mnohem častější jsou pokousání od jiných plemen – mezi útočníky patří vlčáci, dobrmani, teriéři apod. Pokud vás však napadne bojové plemeno, bývají následky vážnější.

Většina napadení pochází od známých psů

Největší nebezpečí hrozí dětem – podle statistik totiž dochází k nejvíce střetům psa a dítěte ve věku od 1 do 14 let. Mezi dospělými jsou pak nejohroženější skupinou lidé ve věku 45 až 64 let. Zajímavé také je, že nejrizikovějším obdobím, kdy psi nejčastěji napadnou člověka, je duben až září. V létě může být spouštěčem napadení tropické horko, které u zvířat může způsobit nestandardní chování. Máte doma psa a malé dítě? Pak si dejte dobrý pozor. Podle statistik totiž 90 % všech napadení psem nepochází od cizích, ale od nám známých zvířat!

Máte dítě? Tak pozor!

Důvod, proč psi často napadají malé děti, je jednoduchý. Dopouštějí se totiž nejrůznějších chyb – křičí, dělají prudké pohyby, mávají rukama, snaží se upoutat pozornost, vrhají se psa hladit, anebo před ním utíkají. To jsou bohužel všechno signály, které psa mohou vyprovokovat!

Tipy, co dělat při napadení psem

Pokud vám či dětem hrozí napadení psem, anebo se ho jen panicky bojíte, existuje několik tipů, jak se při ohrožení či útoku zachovat. Přinášíme vám ty nejdůležitější z nich:

1. Zůstaňte v klidu

I když to jednoduché opravdu nebývá, odborníci radí zachovat klid. Rychlé a prudké pohyby totiž psa mohou k útoku vyprovokovat. Ideální je neutíkat a stát nehybně s rukama podél těla.

2. Nedívejte se psovi do očí

Další signál, který psa může vyprovokovat, je přímý pohled do očí. Psi totiž zaměřují kořist pohledem a cítí se v tomto případě ohroženi. Přímý pohled pak psa může vyprovokovat k útoku!

3. Mluvte klidným hlasem

V situaci, kdy vám hrozí útok, je to sice obtížné, ale pokud to situace dovolí, mluvte na psa klidným, konejšivým hlasem.

4. Čelte útoku

Pokud tato opatření nepomohou, anebo se je nepodaří zvládnout, je tu poslední varianta – čelit útoku. V tomto případě se ke psovi snažte natočit bokem a zády. Srazí-li vás na zem, stočte se do klubíčka a chraňte si rukama hlavu. Existuje totiž nemálo případů, kdy do normálního života člověka pokousaného psem v obličeji nevrátila ani série plastických operací.

Kafe.cz zjistilo:

Varovné signály psů

Podle odborníků pes nikdy neútočí bez příčiny a vždy vydává předem nějaké varovné signály – štěká, vrčí, ukazuje zuby, má zježenou srst a chvějí se mu pysky. K takovému domácímu mazlíčkovi se opravdu není radno přibližovat!

Co dělat, když vás pes napadne

Dojde-li k pokousání psem, je nezbytné vyhledat okamžité ošetření. A pozor – i malé poranění, například škrábnutí zuby, může být velmi nebezpečné, a to kvůli přenosu pro člověka smrtelné choroby – vztekliny. Menší pokousání psem je rizikové i kvůli hrozící infekci. Rány mohou krvácet příliš slabě na to, aby vyplavily nečistoty z těla. Vždy je třeba je lokálně ošetřit, vydezinfikovat, a to i mýdlovou vodou a podle závažnosti poranění vyhledat lékaře. Vzteklina se přenáší slinami zvířete, a tak hrozí i z malého poranění. Proto je třeba vždy zjistit majitele psa a fakt, zda byl skutečně očkován… Pokud ne, musí okamžitě podstoupit nepříjemnou, avšak účinnou vakcinaci.

Co na to paragrafy?

Pokud dojde k napadení člověka psem, platí § 49 odst. 1 písm. b) zákona o přestupcích, v němž je obsaženo ublížení na zdraví z nedbalosti. V případě závažnějšího zranění se může jednat i o trestný čin. Vedle toho zákon č. 166/1999 Sb. ukládá chovateli povinnost zajistit, aby byl pes ve stáří od 3 měsíců do 6 měsíců, a poté vždy jednou za rok očkován proti vzteklině (§ 4 odst. 1 písm. f) a u psa, který poranil člověka, povinnost zajistit, aby byl neprodleně vyšetřen veterinářem (§ 4 odst. 1 písm. g). Porušení těchto povinností je přestupkem a za takové jednání může okresní veterinární správa uložit pokutu až do výše 10 000 Kč.