Na mase tučných mořských ryb, které jsou významným zdrojem omega-3 mastných kyselin a kvalitních bílkovin, si v Norsku lidé umí pochutnat skutečně často. Ve srovnání s Čechy sní Norové za jeden rok asi čtyřikrát více ryb. Pestřejší je i jejich škála receptů na přípravu rybího masa a záviděníhodné je také jejich umění ve zpracování ulovených ryb. Ve výrobních závodech na jihozápadním pobřeží Norska získávají z čerstvě ulovených lososů olej bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Tyto nenasycené tuky by měly být samozřejmou součástí naší stravy, a proto odborníci doporučují jíst tučné mořské ryby alespoň dvakrát týdně.

„Esenciální omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA patří mezi zdravé tuky, které významně podporují tělesné zdraví. Jejich pravidelná konzumace napomáhá správné funkci imunitního systému. V obdobích nemocí působí protizánětlivě, snižují zvýšenou tělesnou teplotu a urychlují hojení ran.
Omega-3 mastné kyseliny jsou také prospěšné pro naše srdce i cévy, zdraví mozku, kloubů nebo očí, takže zajistit si jejich pravidelný přísun je jedním ze základů zdravé stravy,“ uvádí nutriční terapeutka Margareta Iliopulosová. „Jejich významné množství najdeme v tuku mořských ryb, jako jsou například makrela, losos, sardinka, tuňák nebo sleď, méně pak ve sladkovodních rybách, jako je například pstruh. Pokud ale ryby nejíte dostatečně často nebo je nemáte rádi, může být vhodnou alternativou k rybímu masu kvalitní doplněk stravy,“ doplňuje Iliopulosová.

Olej norských lososů se stal hlavní surovinou pro výrobu kapslí OmegaMarine Forte+ s vysokou koncentrací omega-3 mastných kyselin. Mezi ulovením ryby a extrakcí oleje uběhne pouze několik hodin a výrobní proces probíhá za přísných norem, takže získaná omega-3 je čistá a kvalitní. Z Norska až k nám tento kvalitní doplněk stravy dodává firma Naturamed Pharmaceuticals. Již dvě kapsle denně pokryjí dostatečnou dávku omega-3 mastných kyselin.

Více informací najdete na bezplatné tel. lince 800 10 40 40 nebo na www.naturamed.cz.