Chůze má nejen skvělé účinky na vaši postavu, ale také má pozitivní vliv na vaše zdraví a psychickou pohodu.

Chůze totiž:

  • snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu v krvi
  • zvedá hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu
  • snižuje krevní tlak, a tím i riziko srdečního onemocnění
  • snižuje riziko výskytu diabetu 2. typu
  • zlepšuje náladu
  • posiluje kondici a výdrž

Navíc je to bezpečné cvičení, které může provozovat opravdu každý bez ohledu na věk nebo váhu. Nepotřebujete žádnou praxi a můžete se do toho vrhnout třeba hned po přečtení tohoto článku.

Chůze do kopce

Chůze po rovném povrchu je dobrý začátek, ale rozhodně není tolik účinná, jako když budete chodit do kopce. Spálíte mnohem více kalorií a dosáhnete skvělého vytvarování hýždí, stehen i lýtek. Celulitidě tak můžete dát klidně sbohem.

Kafe.cz radí:

  • Nemáte možnost každý den chodit do kopce? Pak ho nahraďte schody.

Zrychlujte a skákejte

Při chůzi přidávejte na intenzitě. Zrychlujte a zase zpomalujte. Chodíte v lese nebo po louce? Pak vyskočte na kámen, přírodní schod, skálu nebo si jen tak poskočte. Máte nablízku jen schody? Pak vyskočte na ně. Při skocích totiž používáte mnohem více svalů. A tak nejen že zapojíte do práce svaly, které běžně při cvičení spí, ale také skvěle procvičíte rovnováhu.

Nordic Walking: Hůlky jako pomocník

Nebojte, zatím nejdeme lyžovat. I když je to skvělý sport, kterým v tomto období snadno a zábavně můžete spálit nějaké ty kalorie. Jdeme se jen procházet s hůlkami. Jedná se o tzv. Nordic Walking, díky kterému můžete při běžné chůzi se speciálními hůlkami spálit až o 25 % více kalorií. Vybavení není zase tak drahé, techniku každý zvládne za chvíli a je možné jej provozovat celoročně.

Kafe.cz zjistilo:

  • Při správné technice zapojíte až 90 % svalstva a oproti běžné chůzi spotřebujete více energie, a to až 600 kcal za hodinu. Celou dobu se pohybujete v příznivém pásmu zátěže, a proto se Nordic Walking hodí také jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám.

Měňte povrchy

Nechoďte jen po betonu nebo dlažbě. Vyhledávejte místa, kde jsou kostky, choďte po trávě i písku. Chůze po jemném písku totiž způsobí, že budete spalovat o 30 – 50 % více, a to při stejném tempu. Na toto pravidlo nezapomeňte, pokud pojedete k moři. Ať už teď v zimě, nebo v létě. Chůze naboso po pláži je totiž velmi účinná. Dobrou technikou je střídání měkkých a tvrdých povrchů. Držte stejné tempo, jen přecházejte mezi trávou a betonem.

Prodlužujte procházky postupně

Začněte pomalu a nesnažte se hned překonat svůj rekord. Nejdříve choďte jen tak rychle, jak vám to vyhovuje a je příjemné. Pokud můžete chodit jen pár minut, nevadí. Bude to váš výchozí bod. Postupně můžete přidávat po pěti až deseti minutách.

Jak správně chodit

Většinou nedochází k žádným zraněním, když se věnujete pouhé chůzi. Přesto vás ale mohou potrápit bolesti svalů, puchýře nebo zima. Jak tomu zabránit?

  • Noste pohodlnou obuv. Vyberte si takové boty, které podporují klenbu nohy, mají pevnou patu a absorbují nárazy. Než koupíte nové boty, chvíli v nich choďte po obchodě, ať víte, že jsou vám opravdu pohodlné.
  • Vrstvěte oblečení. Choďte v pohodlném oblečení a vrstvěte ho, abyste se snadněji mohli přizpůsobit měnícím se teplotám. Vyhýbejte se také pogumovaným materiálům, které neumožňují odpařování potu. Pokud vyrážíte večer po práci, noste také světlé barvy nebo reflexní pásky, aby vás motoristé mohli bez problémů vidět.
  • Rozehřejte se a protáhněte. Zahřát svaly můžete třeba pětiminutovou chůzí na místě. Tempo můžete zrychlit, jakmile ucítíte teplo. Po zahřátí svaly pořádně protáhněte.
  • Zůstaňte motivovaní. Přidávejte si nové cíle, užívejte si legrace a nebuďte na sebe příliš tvrdí. Procházky si užívejte a pokud nemáte rádi procházky o samotě, tak přizvěte manžela, partnera, kamarádku nebo pejska.