Léto je za námi. A i když máme letos štěstí na příjemný babí podzim, v kostech začínáme cítit blížící se zimu. Krátké zamračené dny, šedivo a tma. A jaro v nedohlednu. No, kdo by z toho nedostal "depku"? Je však nutné rozlišovat mezi podzimním blues a skutečnou depresí.

Mohlo by vás také zajímat: Dovolená skončila: 10 důvodů, proč se z toho radovat

S kamarádkou - Chce to pořádný pokec u kafe

Kdy se s ní sejít: Štve vás šéfová poznámkami, že vaše oddělení neplní limity? A vy přitom děláte i za kolegy, kteří se zasekli v rytmu dovolenkových dní a nedokážou se dostat zpátky do tempa? Tchyni už zase něco vadí a vám zase vadí, že se vás manžel nezastane. Po kolikáté už? Máte pocit, že se vám stresem kazí pleť a taky si letos nemůžete dovolit na podzim tolik utrácet za nové oblečení, protože všechno se tak šíleně zdražuje? Všechny to známe. Důvodů, proč se cítíme s přicházející zimou mizerně, může být milión. Kamarádka je s vámi probere.

Na podzimní splín nasaďte kombinovaný protiútok. Zvyšte přísun vitamínů a kdykoliv vysvitne sluníčko, vyrazte na procházku. Při cestě do práce vystupte o stanici dřív a zbytek dojděte. Přihlaste se na zumbu nebo na spinning, sport vám dodá potřebný adrenalin. A hlavně zavolejte svým kamarádkám, sejděte se na kafe nebo večeři a prostě se z toho vymluvte. Sdílená bolest, poloviční bolest. Hlavně zjistíte, že v tom podzimním krasosmutnění nejste tak úplně sama.

S psychologem - Objednat se není ostuda

Kdy k němu jít: Když vás začnou opravdu válcovat pocity, že věci nezvládáte, že jste permanentně smutná, vystresovaná a unavená, že nestojíte za nic, že nedokážete vyřešit problémy v partnerském životě. Jste přesvědčená, že se točíte v kruhu, jste si nejistá a vaše nízké sebevědomí vás táhne dolů v životě i v kariéře.

Z takovéhle nálože problémů se asi nevymluvíte ani nejlepší kamarádce. Vyhledat odbornou pomoc psychologa nebo psychoterapeuta je v takových případech to nejlepší řešení. Léčba bude probíhat formou společných pohovorů, kdy psycholog klienta vede a pomáhá mu zbavit se všech psychických problémů a začít žít opět plnohodnotný život. Nikdo vás nevyléčí za dvě sezení, vaše duševní neduhy se často hromadily roky, ale námaha a finanční spoluúčast na léčení se vyplácí.

S psychiatrem - Otevřená zlomenina duše

Kdy k němu jít: Někdy se náš život obrátí úplně naruby. Naše mysl, ale i celá naše bytost se dostane do slepé uličky. Někdy může pro takový pád do temnoty existovat příčina, například smrt blízkého člověka. Jindy není příčina tak zjevná. Každopádně pokud trpíte záchvaty paniky, silnými úzkostmi, fóbiemi, objeví se u vás poruchy spánku, nejste schopná se najíst, vyjít mezi lidi, ani běžně fungovat, trpíte závislostí na prášcích, nebo dokonce pomýšlíte na sebevraždu, pak musíte vyhledat psychiatra. Ať už přímo nebo prostřednictvím vašeho praktického lékaře. Psychiatr si s vámi bude také povídat, stejně jako psycholog. Navíc vám ale naordinuje léky, které vám pomůžou vrátit se do života. Proto, že se v takové situaci obrátíte na specialistu, nedostanete žádný cejch. Váš stav je vážný a vy potřebujete pomoc odborného lékaře. Otevřenou frakturu nohy si také nepřelepíte jen tak náplastí, že?

5 malých tipů, jak sama sobě na podzim zvednout náladu

  • Okamžiky štěstí. Máte nějakou rozesmátou fotku svých dětí, jak v létě řádí ve vodě? Nebo fotku sebe a přítele v letním sluníčku na pláži během vaší romantické cesty? Šup s ní na obrazovku počítače nebo někam hned vedle. O co, že se usmějete pokaždé, když o ni zavadíte pohledem.
  • Žijte barevně! Vyřaďte ze šatníku černé, hnědé a šedivé topy. Proč by se měly barvy nosit jen v létě? Jestli nemáte odvahu, pořiďte si alespoň barevné doplňky.
  • Šťavnaté a plné vitamínů. Taky vždycky po létě přestanete dělat ty nádherně křupavé saláty, kterými se cpeme celé jaro a léto, abychom vypadaly úžasně v plavkách? Letos nepřestávejte. Prohledejte internet a najděte si nové recepty na zeleninová jídla. Obměna jídelníčku jistě prospěje i vaší rodině.
  • Pusťte do bytu světlo. Jestli vám vadí, kolik světla vám ubírají závěsy a záclony, nechte je přes den rozhrnuté. A ještě navíc umyjte okna, ať vám neunikne ani jediný paprsek sluníčka. Za to, jak žijete, se stydět nemusíte. A například v Anglii nebo Holandsku se záclony nepoužívají prakticky vůbec. Moderní je bílá barva - pusťe si ji do obýváku i do ložnice.
  • Smích léčí. Proto si udělejte vlastní televizní program. Připravte si na skříňku DVD, která vás zaručeně rozesmějí nebo potěší romantickou náladou. Je mnohem lepší jít spát se skvělou náladou, než vynervovaná z drastického krimiseriálu.