1. Artróza

Artróza patří mezi časté zdroje bolesti lidí nejenom staršího věku. Počáteční artrotické změny se dějí ve vlastní chrupavce a k ní přilehlé kosti. Později postihují změny i další části kloubu, především postupnou změnou jeho tvaru, které lze prokázat pomocí rentgenového vyšetření. S chladným počasím se projevy tohoto degenerativního onemocnění zhoršují. V zimě bolí klouby více. Artróza vede ke snížené pohyblivosti a v některých případech si vyžádá i operační řešení.

Příčina potíží: Příčina všech změn není přesně známá, jsou však známy některé rizikové faktory, které k jejímu vzniku přispívají. Mezi ně patří chronické extrémní přetěžování kloubů, atypická zátěž, nebo naopak nedostatek pohybu a špatná životospráva. Na vině mohou být také genetické dispozice, úrazy či vrozené ortopedické a metabolické vady.

Symptomy: Nejtypičtější příznak pro artrózu je bolest, která se s rozvojem onemocnění zhoršuje. Bolest se objevuje k večeru po celodenní námaze. Mezi další příznaky patří pohybová ztuhlost, otok kloubu, deformace kloubu, kulhání.

Příčiny: Mechanické a biochemické poškození chrupavky, významnou měrou se podílí životní styl, nezdravá strava, nedostatek pohybu, nadváha vede k nadměrnému zatěžování kloubů.

Co pomáhá: V současné době neexistuje způsob, jak artrózu zcela vyléčit. Hlavním cílem léčby je zpomalení procesu deformace kloubu. K tomu dopomáhá pravidelné cvičení bez zátěže, masáže, protahovací cviky, redukce váhy, rehabilitace. Vhodným doplňkem mohou být volně dostupné léky, tzv. chondroprotektiva.

2. Zánět močového měchýře

Infekce močových cest jsou po zánětech dýchacích cest druhou nejčastější lokalizací bakteriálních infekcí. U žen se vyskytuje častěji než u mužů, což je dáno zejména odlišnou anatomickou stavbou močových cest. U žen je močová trubice kratší, je v blízké lokalizaci gynekologických cest a konečníku. To vše usnadňuje vstup bakterií do močového traktu. V chladném období se její výskyt zejména u žen zvyšuje.

Příčina potíží: Příčinou zánětu močového měchýře (odborně cystitida) je nejčastěji bakteriální infekce, anatomická predispozice močového traktu, prochlazení, gynekologické onemocnění a infekce, snížená imunita, těhotenství, nebo sexuálně přenosné bakterie.

Symptomy: Mezi typické příznaky patří pálení a řezání při močení, pocit neúplného vymočení, časté močení, nucení na močení, bolesti v podbřišku, moč může být zakalená či s příměsí krve. U těžších průběhu se vyskytuje často zvýšená teplota a celková únava.

Co pomáhá: Důležité je dodržovat zvýšený pitný a klidový režim, zvýšený příjem vitamínů, dodržování intimní hygieny, teplé spodní prádlo. Vyzkoušet můžete také brusinky. Při těžším průběhu je zapotřebí léčba antibiotiky.

3. Deprese

Deprese se velmi často zaměňují s pochmurnou, nebo přechodně smutnou náladou. Depresivní porucha patří mezi závažné onemocnění s výraznými negativními vlivy na zdraví. Statistiky uvádějí, že některou z forem deprese onemocní až 20 % celosvětové populace, přičemž se vyskytuje 2–3x častěji u žen než u mužů. U každého pátého člověka se alespoň jednou za život objeví klinicky významná porucha nálady. V zimě propadá depresím větší počet lidí než v létě.

Symptomy: Smutná a sklíčená nálada, náhlý úbytek nebo nárůst tělesné hmotnosti, poruchy spánku a usínání, snížená aktivita nebo naopak zvýšená agitovanost, únava, vyčerpání, pocit ztráty životní energie, problémy v intimním životě, zhoršená schopnost soustředit se, celková apatie, podrážděnost, vznětlivost, pocity méněcennosti, opakované myšlenky na smrt či sebevraždu, protrahované stresové události v životě, sociální izolace.

Příčiny: Příčin deprese je velké množství a nejsou zcela objasněny. Je dokonce možné konstatovat, že deprese je obecnou reakcí našeho mozku na řadu různých stavů. Mezi nejčastěji diskutované příčiny patří například vrozené faktory, podmínky vývoje v dětství, stres, psychologické faktory, současná rodinná a pracovní situace. Příčiny se mohou vyskytovat současně a jejich negativní vlivy se kumulují. Potíže se prohlubují také s nedostatkem denního světla, časté jsou hormonální dysbalance – zvýšená hladina hormonu spánku melatoninu a současně klesající hladina hormonu štěstí serotoninu. Příčinou psychických obtíží mohou být také některá chronická onemocnění, zejména onkologického původu, kardiovaskulární nebo endokrinologické.

Co pomáhá: Léčba se liší od podle druhu poruchy, osobnosti pacienta a dalších faktorů. Nejčastěji se přistupuje k farmakologické léčbě a psychoterapii. Často také pomáhá fototerapie. Jako u všech onemocnění je důležitá prevence. Řešit dlouhodobě stresové stavy včas, vyhledat pomoc odborníka, upravit životní styl, naučit se odpočívat, radovat se i z malých, pro někoho často bezvýznamných situací, pozitivně myslet a užívat si života.

4. Kožní problémy

S nastupujícím chladným počasím se mohou zhoršovat některá kožní onemocnění, jako je například atopický ekzém. Kůže je v zimních měsících citlivější a náchylnější k přesušování. Přechody z tepla do zimy, vítr, mráz, nízká vlhkost vzduchu, to vše naší pokožce neprospívá a patřičně se na ní projeví. Péče o pleť v zimním období by měla být jiná než v létě. Hydratace je však důležitá i v zimě, přidejte také vyživující péči, volte hutnější krémy, ošetřujte pravidelně tenkou kůži rtů a pokožku rukou, která je vlivům počasí vystavená nejvíce.

Atopický ekzém je kožní onemocnění projevující se vyrážku, která značně svědí a vytváří přitom zarudlá, často i mokvavá a olupující se místa po našem těle. Atopický ekzém může vzniknout důsledkem několika příčin. Často vzniká na podkladě alergické reakce, kterou může vyvolat strava, zvířata, nevhodný oděv, stres, suchý vzduch nebo pocení. K alergickým projevům se mohou dostavit i jiné reakce jako například senná rýma či astma. Ekzematické projevy vyvolávají histaminy, které se uvolňují do kůže a způsobují alergickou reakci. A jak můžete kůži pomoct? Vyřaďte potraviny, které vám způsobují intoleranci, noste bavlněné prádlo, sprchujte se méně často a lépe vlažnější vodou, kůži poté osušte tlakem nikoliv třením. Kůži můžete posilnit potravinovými doplňky se zdroji omega-3 mastných kyselin a pupalkovým olejem. Pro zvláčnění suché kůže, zmírnění svědění a zánětu pomůže také vitamín E.