Když se ženám v menopauze na pleti objeví vřídky a pupínky, většinou je automaticky považují za akné. Jenže to nemusí být pravda. Pokud máte obličej začervenalý, s pupínky a rozšířenými žilkami, pak se u vás pravděpodobně objevila růžovka. Od akné ji poznáte tak, že na koncích vřídků nejsou nikdy vidět ony typické černé tečky

Postihuje 10 % populace

Určitě byste měla vědět, že růžovka (rosacea) je poměrně běžná kožní choroba, která trápí až 10 % lidí – a velmi často právě ženy v menopauze. Více náchylné jsou k ní světlé typy. Objevuje se výhradně na obličeji, a tak je velmi obtížné ji zakrýt. Pokud vás potká, věnujte jí náležitou pozornost, protože jinak se může rychle zhoršit

Jak ji poznáte?

Jak růžovku zaručeně poznáte? Na vašem obličeji, především na tvářích, nosu, čelu a bradě, se objeví nepřejemné začervenání, které mívá typický motýlovitý tvar. K němu se záhy připojí pupínky a puchýřky, stejně jako rozšířené žilky. Kůže hrubne a mohou se na ní objevit i nevzhledné hrbolaté útvary. V horších případech se může přidat i zánět spojivek, anebo otoky

Rychle k lékaři

Pokud se u vás růžovka objeví, vyhledejte co nejdříve kožního lékaře, který vám doporučí specializované krémy a gely, případně antibiotika. Rozšířené žilky si pak můžete nechat odstranit pomocí laseru. Mezi další důležitá opatření patří také omezení faktorů, které se na jejím vzniku podílejí. A my vám přinášíme ty hlavní z nich!

Jak zatočit s růžovkou?

1. Vyhněte se přetopeným místnostem

Snižte na minimum pobyt v přetopených místnostech. Často větrejte, v létě volte raději klimatizované prostory.

2. Nepijte horké nápoje a vyhněte se ostrým jídlům

Pokud se u vás objeví růžovka, zapomeňte na horkou kávu či čaj. Vždy je nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. Vyhněte se také příliš kořeněným jídlům, omezte používání pepře, chilli a kmínu.

3. Pořiďte si nedráždivou kosmetiku

Při růžovce je pleť velmi dráždivá a na běžnou kosmetiku reaguje zhoršením svého stavu. Proto je třeba vyloučit kosmetiku parfémovanou, s alkoholem a s obsahem výtažků z ořechů. Vyhněte se i krémům s obsahem vazelíny.

4. Vždy noste sluneční brýle

Běžnou součástí vaší kabelky by se měly stát sluneční brýle. Nasaďte si je vždy, jakmile vysvitnou sluneční paprsky. Velmi důležitá je i ochrana před UV zářením. Proto než vyjdete na slunce, použijte kvalitní krém s UV faktorem, minimálně 15 a více.

5. Sprchujte se

Vysoké teploty růžovce jen prospívají v jejím rozvoji, a tak zapomeňte na horkou vanu, ale raději si dejte vlažnou sprchu!

6. Vyhněte se stresu

Jedním ze spouštěcích faktorů růžovky bývá stres. Pokud je to trochu možné, zkuste se mu vyhnout. Více relaxujte a odpočívejte.

Tipy Kafe.cz: Jakou kosmetiku zvolit?