To, že jste dávno odrostla z teenagerovských let neznamená, že vás ještě nepotkají podobné problémy s pletí, jaké provázejí vaše děti či dokonce vnoučata. Jakmile u ženy začne menopauza, dochází k celé řadě výrazných změn – a právě hormonální vlivy způsobí, že se na vaší pleti může objevit něco, co vás ani ve snu nenapadlo…

Staré buňky a maz? Akné!

Hormony se znovu začínají bouřit, hladina estrogenu se snižuje, a to způsobuje, že vaše pokožka je tenčí a ztrácí elasticitu. Naopak zvyšující se hladina testosteronu zapříčiní, že mazové žlázy začnou pracovat víc, než by měly. A právě to je jeden z faktorů, který vede k akné. Druhým jsou kožní buňky. Za normálních okolností ty staré odumřou a nahradí je nové. Jenže v menopauze tělo pracuje pomaleji. A tak se stane, že se staré kožní buňky setkají s nadbytečným mazem – póry se ucpou a akné je tu.

Jak zatočit s akné ve vyšším věku? Poradíme vám!

1. Zvolte jemný čistič

Na pleť používejte ráno i večer jemné, hypoalergenní, čistící tonikum, určené na citlivou pleť. Vyhněte se obloukem těm určeným speciálně na mladistvou pleť s akné, protože zralou pleť mohou spíše podráždit. Následně ošetřete krémem vhodným pro váš typ pleti.

2. Zkuste benzoyl peroxid

K ošetření akné zvolte některý z produktů, který obsahuje kyselinu salicylovou, glykolovou, nebo benzoyl peroxid. Ale pozor – o tom je také známo, že dokáže dospělou pleť velmi rozdráždit, a tak volte produkty, které obsahují nižší koncentraci – nejlépe do 2,5 %. Bohužel koupit takový přípravek u nás je velký problém – můžete jej získat jen na lékařský předpis, anebo si jej objednat ze zahraničí přes internet, kde je volně prodejný.

3. Dopřejte si vitamin A

Lékař vám může předepsat lokální retinoidy (tretinoin, adapalen, isotretinoin, tazaroten), které zabraňují vzniku prvotních mikrokomedonů, a proto se dnes doporučují jako základ léčby u akné. Můžete také vyzkoušet krémy s retinolem, který je také vitaminem A.

4. Víte, co jíte?

Podle odborníků problémy s pletí zhoršuje držení různých diet. Zamyslete se proto nad tím, co jíte a snažte se mít vyváženou stravu s dostatkem vlákniny, ovoce a zeleniny.

5. Vřídky nemačkejte

Ačkoliv vás to bude svádět, snažte se vřídky na obličeji nemačkat. Nejen že se pak pleť ještě zhorší, ale navíc si do nich zanesete nějakou infekci.

6. Pozor na slunce

Některé přísady v přípravcích na akné mohou způsobit, že vaše pleť bude ještě citlivější na sluneční paprsky. Vyhněte se proto soláriím a při pobytu na slunci používejte krém s vysokým ochranným faktorem.

Není to jen akné, co se vám na pleti může objevit! Již příští týden se dozvíte, co dělat, když se vám na pokožce v menopauze objeví růžovka.