Jak vaše pokožka stárne, pomalu ztrácí elasticitu. Už není tak pružná jako za mlada a vrásky, kruhy a váčky pod očima jsou najednou mnohem více viditelné. Po padesátém roce u žen proběhla, anebo probíhá menopauza a v souvislosti s ní tělo produkuje méně estrogenu. I díky tomu je pokožka křehčí a slabší. Snižuje se i produkce kolagenu. Kůže ztrácí pružnost, začíná se prověšovat, její vzhled přestává být jednotný a mohou se objevit i tzv. stařecké skvrny.

Hydratujte zevnitř!

Pokožka po padesátce proto potřebuje speciální péči. Není to však jen záležitost krémů proti vráskám, ale také vnitřní výživy. Tělo potřebuje hydratovat zevnitř, a tak především hodně pijte, ideálně neperlivou vodu. Důležitý je také dostatečný příjem čerstvého ovoce a zeleniny, stejně jako minimum alkoholu a žádné cigarety, které pleť ještě více vysušují a ta pak vypadá starší, než ve skutečnosti je. Doplnit chybějící kolagen můžete také specializovaným doplňky stravy.

Vyhněte se soláriu

Nejen přemíra slunečních paprsků, ale především solárium pleti rozhodně neprospívá – a to ani mladé, natož té zralé. Časté záření totiž způsobí, že vaše pokožka bude vypadat ještě starší a prohloubí se na ní vrásky. Než půjdete na slunce, nezapomeňte pleť natřít kvalitním krémem s UV filtrem. Nezapomínejte také na sluneční brýle, abyste si zbytečně nepřidělala vrásky kolem očí.

Pořiďte si speciální kosmetiku

Čím je pleť starší, tím lépe je o ni potřeba pečovat. Pořiďte si proto kosmetiku, která odpovídá nejen vašemu typu pleti, ale i její zralosti. Chybět by vám neměl kvalitní výživný denní a noční krém, který působí proti vráskám, oční krém, stejně jako kvalitní čistící pleťové mléko a tonikum. Velmi dobré jsou přípravky s obsahem růžové vody a speciální výživná séra.

Kafe.cz radí: Při výběru kosmetiky dbejte na několik zásad

  • Vždy se podívejte na složení výrobku. To, že je krém dražší než všechny ostatní ještě neznamená, že je i kvalitnější.
  • Vybírejte takový produkt, který co nejvíce odpovídá potřebám vaší pleti. Pokud nemáte příliš vrásek, ale trápí vás kruhy pod očima, zaměřte se na kvalitní oční krém.
  • Nebuďte netrpělivá. Žádný krém vám ze dne na den vrásky nevyhladí. Vytrvejte proto v používání zvoleného produktu, výsledky se dostaví až časem.
  • Nečekejte zázraky. I když reklamy slibují, že za týden budete zcela bez vrásek, buďte realistka. Kdyby to byla pravda, proč by kvetla plastická chirurgie? Vaše pleť může působit svěžeji a mladistvěji, ale dvacítku z vás krém proti vráskám zkrátka neudělá.