Kde se vzala?

Riziková skupina se věkem pohybuje mezi 10 a 35 lety, ale občas se pityriáza objeví u mnoho starších lidí nebo batolat. Dávejte pozor na to, abyste si vyrážku nespletli s atopickým ekzémem, který se projevuje svěděním a boj s ním je často na celý život.

U pityriázy se vytvoří jeden mateřský flíček, který je ze všech největší a během následujících týdnů může lehce změnit barvu a na okrajích zrudnout. V drtivé většině případů se vyrážka objevuje na zádech, hrudníku, pažích a krku. Téměř každý den přibývají další flíčky oválného tvaru, lehce šupinatí, ale jen málokdy je provází svědění nebo pocity nepříjemného pnutí. Přičina tohoto onemocnění kůže není známá, ale její výskyt strmě narůstá na podzim a v zimě. S nízkými teplotami nemá nic společného a souvisí zřejmě s oslabeným imunitním systémem. Právě proto je pityriáza často spojována s únavou a malátností.

Je to ale jedna z mála nemocí, která má i svá pozitiva. Opomine-li pacient nevzhledné flíčky, nemá vyrážka žádné další projevy a stejně jako neštovice patří do skupiny onemocnění, které člověka potkají jen jednou za život.

Účinné zbraně

Vzhledem k tomu, že lékaři stále váhají, co pityriázu způsobuje, neexistuje ani léčba a prevence.

  • Hygiena - používejte detoxikační mýdla a dbejte na častou výměnu ručníků a houbiček
  • Bylinky - silné bylinné lektvary a obklady z nich mohou v oslabeném organismu způsobit alergickou reakci
  • Klid - stres je spouštěčem mnoha zdravotních komplikací a pityriáza není výjimkou
  • S mírou - nadměrnému pocení se během tréninku nevyhnete, ale dbejte na důkladnou péči o kůži
  • Voda - dočasně se vyhněte dlouhým koupelím a horké vodě

I v případě, že jste si jistí, že jde o pityriázu, navštivte lékaře. Jedině tak můžete s jistotou vyloučit, že se nejedná jen o přidružené komplikace mnohem závažnějšího onemocnění.