Nadváha představuje problém nejen kosmetický, ale i zdravotní. Ne nadarmo před ní lékaři varují. Často nám při zbavování se kilogramů nechybí motivace, ale přesto se zhubnout nedaří. V takových momentech se často uchylujeme k nejrůznějším preparátům, které je možno zakoupit v lékárně. Bylo by ovšem naivní se domnívat, že pouhým užíváním některého z potravinových doplňků je možné zhubnout…

Ptejte se po studiích

Jednotlivé preparáty, které lékárny nabízejí, jsou vhodné jako podpůrné přípravky při redukci váhy. To nejpodstatnější je ale změna životního stylu v podobě zařazení aktivního sportu a úpravy jídelníčku. Přípravky k hubnutí jsou většinou registrovány jako doplňky stravy. Pokud máte v úmyslu některý z nich koupit, je dobré se zajímat také o to, zda existují nějaké studie, které dokládají efekt obsažených látek.

Jaké látky obsahují preparáty na hubnutí nejčastěji?

Zelený čaj

Jde o nejčastěji používanou látku v preparátech určených k redukci váhy. Většina komplexních přípravků obsahuje extrakt ze zeleného čaje (Camellia sinensis). Jde o látku nepochybně prověřenou staletími, v současné době se ale objevuje stále více prospěšných benefitů pití zeleného čaje. Poslední výzkumy hovoří o protektivních účincích u pacientů s rakovinou, příznivém efektu na zlepšení cukrovky 2. typu. Na hubnutí má vliv látka zařazená mezi katechiny, která působí antioxidačně a kofein.

Kofein

Kofein ze zeleného čaje vstřebává organismus pomaleji než kofein z kávy. Množstvím klinických studií pak byl potvrzen komplexní účinek zeleného čaje na urychlené spalování tuků. Extrakt ze zeleného čaje má tedy blahodárné účinky, které byly prokázány v mnoha směrech. Přesto se u pacientů, kteří užívali zelený čaj v rámci odtučňovací kúry, objevily některé potíže. V ojedinělých případech šlo u citlivějších jedinců o malátnost, bolesti horní části břicha a průjem.

Vláknina

Vláknina by pochopitelně neměla chybět v klasickém stravovacím režimu, při dietě je ale vhodné ji užívat i jako doplněk při hubnutí. Nelze příliš doporučit vlákninu nerozpustnou (celulóza, lignin), která může naopak vyvolávat pocit hladu. Nerozpustná vláknina je vhodná spíše při zácpě, protože urychluje pohyb střev, nemá ale vliv na vstřebávání cukrů a tuků. Naopak rozpustná vláknina je vhodným doplňkem redukční diety. Vhodným typem vlákniny je glukomanan, používá se také pektin nebo psyllium. Vlákninu užíváme 15 až 30 minut před hlavním jídlem a je třeba ji dostatečně zapít tekutinou. Pokud dlouhodobě užíváte jitrocelovou vlákninu, měla byste si dát pozor na nedostatek vápníku a hořčíku. Rozemletá semena jitrocele, která obsahují psyllium a ispaghulu, obsahují také kyselinu fytovou, která silně váže minerální látky.

Guarana

Látka u rostliny Paullinia cupana má vysoká obsah guaraninu, který stimuluje podobně jako kofein. Guarana se však na rozdíl od kofeinu šetrněji dlouhodobě uvolňuje a působí až 9 hodin. Přitom má dvojnásobný obsah stimulující látky.

Yerba maté z cesmíny paraguayské

Nápoj obsahující látky z cesmíny pijí pravidelně v Jižní Americe, kde je známý pro svůj silný účinek potlačující hlad. Obsahuje látku podobnou kofeinu matein, kromě toho je maté bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty. Často se s ním setkáte také v čajovnách.

CLA neboli kyselina linolinová

Konjugovaná kyselina linolinová je omega-3 mastnou kyselinou. Díky ní je možné zachovat při hubnutí svaly a zlepšit poměr svalů a tuků v těle, především v oblasti hýždí. V preparátech je tedy často používaná spíše pro tvarování postavy. Úbytek hmotnosti je menší.

Citrin

Garcinia cambogia se svým obsahem kyseliny hydroxicitrinové (tedy citrinem) potlačuje chuť k jídlu. Ovlivňuje metabolismus cukrů.

Karnitin

Tato látka směřuje tuky do mitochondrií buněk, kde dochází k jejich oxidaci a uvolnění energie. Ovšem vliv karnitinu na hubnutí nebyl dostatečně prokázán klinickými studiemi, ačkoliv bývá často proklamován jako účinná látka v preparátech pro hubnutí.

Kafe.cz zjistilo:

  • Kromě doplňků stravy na hubnutí, které jsou volně prodejné v lékárnách, existují i léky na hubnutí. Ty ovšem musí předepsat lékař a doporučují se jen lidem s výraznou nadváhou. Doktor by měl dobře znát váš zdravotní stav, proto se zásadně nedoporučuje kupovat tyto léky pokoutně na internetu.
  • Na zpevnění rizikových partií můžete vyzkoušet i některý ze specializovaných krémů. Francouzský výzkum totiž dokázal, že některé z nich skutečně fungují. Kila vám sice neuberou, ale tělo lépe tvarují.
  • Nezapomeňte, že jakýkoli doplněk stravy na hubnutí (i když je z lékárny) vám sám o sobě ke ztrátě kil nepomůže. Vždy je třeba upravit jídelníček a zařadit pohybovou aktivitu.

Jaké jsou vaše zkušenosti s přípravky na hubnutí? Napište nám!