Nuda

Napadlo vás někdy, že se možná přejídáte právě proto, že zrovna nemáte nic lepšího na práci? Nuda je totiž jeden z hlavních důvodů, proč do sebe zbytečně ládujeme velké množství potravin, které naše tělo vůbec nepotřebuje. Sedíte u televize, nebo u počítače a pořád něco pojídáte. Možná si ani neuvědomujete, že jste právě spořádala pytlík chipsů. Prostě jíte, protože stejně není co dělat…

KAFE.cz radí:

Najděte si nějakého koníčka či nové přátele, abyste na tento zlozvyk co nejrychleji zapomněla. Kila totiž mohou jít nebezpečně nahoru závratnou rychlostí!

KAFE.cz zjistilo: Proč se rádi přejídáme nezdravými jídly?

Důvod, proč se rádi přejídáme zvlášť nezdravými jídly, je jednoduchý. Podle britských vědců totiž tuky a smetana v mozku vyvolávají přímo ohňostroj štěstí, a to je důvod, proč se jich lidé nemohou nabažit.

Stres

Druhým nejčastějším důvodem přejídání je stres. Ten má za následek nejen nadměrnou konzumaci jídla (a především sladkostí) během dne, ale – a to je ještě horší – také v noci. Nahromaděné napětí za celý den se totiž právě večer nakupí a vy, abyste se nezbláznila, se prostě najíte víc než dosyta, a tak snížíte prokrvení mozku, díky čemuž se uklidníte a utlumíte.

KAFE.cz radí:

Stresu se v dnešní době bohužel nevyhnete, ale zkuste najít jinou činnost, která vás uklidní – např. jógu, pusťte si relaxační hudbu, anebo na stres vyzrajte sexem!

Přestáváte pít či kouřit

Pokud se rozhodnete skoncovat s neřestmi a přestat pít, nebo kouřit, nezbývá, než vám gratulovat, jenomže – odnaučení od těchto závislostí není jednoduché. Často se tak stává, že sice zapomenete na jeden zlozvyk, ale přivodíte si jiný – a tím bývá právě přejídání. Lidé toužící po skleničce či cigaretě totiž podle odborníků sahají nejčastěji právě po jídle, aby na své chutě zapomněli.

KAFE.cz radí:

Když jídlo, tak ovoce a zeleninu. Chutě uspokojíte a ještě uděláte něco pro zdraví!

Je to místní zvyk

Vzpomínáte na film Moje tlustá řecká svatba? Nejen v této jižanské zemi je samozřejmostí bohaté jídlo o několika chodech. A tak lidé, aby nerušili zažité tradice, jedí přesmíru. Jde o čtvrtý nejčastější důvod, proč se ženy i muži přejídají.

KAFE.cz radí:

Čas od času není od věci si dát večeři o pěti chodech, ale ne denně. Zvyky jsou zkrátka od toho, aby se porušovaly!

Chcete potěšit partnera – kuchaře

Pokud máte to velké štěstí, že je váš partner skvělý kuchař a své umění vám také rád prezentuje, máte vyhráno. Alespoň v tom smyslu, že nemusíte vařit. Ovšem každá mince má dvě strany. A tak sice máte každý den teplou večeři o více chodech, ale mnohé speciality vám na štíhlé linii, ani na zdraví, nepřidají. Právě snaha zavděčit se dobře (a ochotně) vařícímu partnerovi je pátým nejčastějším důvodem přejídání se.

KAFE.cz radí:

Střídejte se ve vaření. Zvlášť pokud nejste zdatná kuchařka a u plotny se vám moc nedaří, je to skvělý způsob, jak se denně nepřejídat a naopak hubnout.

KAFE.cz zjistilo: Co nevíte o přejídání…

  • Přejídáte se pravidelně? Tak dejte pozor, aby vám kila nešla rychle nahoru. Nadváha a obezita jsou přímo zodpovědné za 14 % všech nádorů u mužů a až 20 % všech nádorových onemocnění u žen.
  • Přejídání babiček prý vede i k obezitě vnuků. Alespoň to tvrdí vědkyně z Pensylvánie. Děti žen, které v těhotenství jedí tučnou stravu, mají nesporně větší sklony k obezitě. A co je ještě horší – nejen děti, ale i vnuci. Matka prý může jít jakkoli střídmě, ale pokud se přejídala babička, má dítě smůlu. Pokusy však proběhly zatím pouze na myších, a tak není zcela jasno, zda to je u lidí totožné…
  • Lidé, kteří se přejídají, za to ani nemohou. Tedy alespoň podle britských vědců, kteří vše svádějí na metabolický hormon leptin. Ten je zodpovědný za snižování pocitu hladu a zvýšení pocitu nasycenosti. Za vším údajně stojí geny. Lidé, kteří leptin v těle nemají, trpí nekontrolovaným přejídáním a pomoct jim může jen dodání tohoto hormonu do těla.

A kdy se nejvíce přejídáte vy? Napište nám do diskuse.