Zanedbávat nohy se nevyplácí. Nejen, že se nám vymstí nehezkým vhledem, ale kvůli zrohovatělé kůži, otlakům a mozolům se může stát pouhá chůze velmi nepříjemná a bolestivá. A při špatné hygieně se mohou objevit i nejrůznější mykózy a plísně. Poradíme vám, jak správně pečovat o nohy.

Jak pečovat o nohy doma

  • Napusťte si lavor teplou vodou, přidejte do něj sůl, pěnu nebo popřípadě desinfekční hypermangan. To změkčí pokožku a navíc vybělí nehty. Nohy v lázni nechejte cca 10 minut.
  • Do vlhkých plosek nohou vmasírujte jemný peeling, zbaví pokožku částečně zrohovatělé kůže.
  • Nohy omyjte, důkladně osušte a pusťte se do broušení. Ideální je klasická pemza. Dbejte hlavně o kůži na patě, na ploskách a polštářkách prstů.
  • Kleštičkami zkraťte nehty a poté je zapilujte do rovna. Nikdy ne do kulata jako na rukou, mohly by totiž začít zarůstat.
  • Opatrně pak zbavte nehty přebytečné kůžičky.
  • Nehty nalakujte nejprve výživnou bází, teprve poté lakem. Aby lak déle vydržel, přetřete ho na závěr bezbarvým lakem. Na jaro-léto jsou ideální červené, růžové laky nebo francouzská pedikúra.
  • Až lak zaschne, do chodidel, nehtů i nehtových lůžek vmasírujte speciální krém na nohy, který pokožku zvláční a ošetří.
  • Po každém koupání můžete nohy ošetřit pudrem nebo parfémovaným sprejem.
  • Abyste se vyhnula plísním nebo jiným infekcím, ošetřujte pravidelně desinfekčním sprejem a hlavně používejte kvalitní obuv.

Tip KAFE.cz

Zajděte si na pedikúru. Svěřit nohy do péče odborníka se určitě vyplatí. Pedikúra totiž nohám pomůže nejen po estetické stránce, ale i po té zdravotní. Ošetří je, zbaví puchýřů, otoků, mozolů i různých defektů. Jaké jsou druhy pedikúry?

Mokrá pedikúra

Profesionálka nejprve nohám dopřeje osvěžující koupel, vyčistí nehty, odstraní ztvrdlou kůži na patách, vyhladí plochy nehtů a zbaví je nadbytečné kůžičky a na závěr vám namasíruje chodidla a vydesinfikuje.
Cena: cca od 170 Kč

Medicinální pedikúra

Pokud nohy zdobí zažloutlé či zarostlé nehty nebo kuří oka, poradí si s tím medicinální pedikúra. Pedikérka využívá systém fréz, které nenaruší integritu kůže, přirozeně obrousí zrohovatělou pokožku a navíc nohy bezbolestně zbaví různých defektů. Na konec vás čeká aromaterapie v podobě léčivého zábalu a samozřejmě masáž chodidel.
Cena: cca od 240 Kč

Suchá pedikúra

Vhodná i pro rizikové skupiny lidí, např. diabetiky, kteří si nemohou dopřát mokrou pedikúru. Kůže se velmi jemně a šetrně obrušuje pomocí frézek.
Cena: cca od 250 Kč