Proč si myslíte, že je u nás alternativní medicína tak oblíbená?
Alternativní medicína u nás zažila boom po revoluci, kdy se u nás začala hodně rozvíjet. Jsme poměrně vzdělaný národ a lidé si prostě začínají uvědomovat, co všechno se do našeho organismu dostává. A bylinky jsou přírodní, ty tělo nezatěžují. Legislativa alternativní medicíně nepřeje a nebojím se říct, že za tím stojí taky silná farmaceutická lobby.

Jak laik pozná kvalitní bylinný čaj? Má vůbec možnost ho poznat?
Z hlediska kvality a barevnosti bylin může i laik poznat, jestli má před sebou dobrý čaj. Vůně a vzhled o kvalitě vypovídají v tomto směru jen částečně. Laik už třeba nezjistí, jestli směs obsahuje např. těžké kovy nebo plísně. K tomu slouží speciální rozbory. I proto provádíme pravidelné kontroly, abychom mohli garantovat kvalitní čajové směsi.

Kde získáváte byliny?
Byliny bereme doslova ze všech koutů světa. Kupujeme je od českých výrobců, ale máme své dodavatele i v cizině. Problém začíná být v tom, že je málo sběračů a byliny zdražují, např. takový žen-šen.

A když jsme u těch bylin, kterou z nich máte nejraději?
Těch bylinek je víc. Mezi moje nejoblíbenější patří třezalka, měsíček, heřmánek nebo levandule. V tomhle nepodléhám dnešní módnosti, důležité jsou pro mě především účinky a prověřenost.

Když s nimi tak často pracujete, nepronásledují vás i v noci?
O bylinách se mi zdá dost (smích). Velmi často se budím, protože nápady chodí v noci. Takže mám u postele papír a tužku a zapisuji si myšlenky, prostě cokoliv mě napadne. Pak se k poznámkám vracím a dál s nimi pracuji.

S kufrem plným mastí do Prahy

Pamatujete si, co bylo vaším úplně prvním výrobkem? Jak vypadal sortiment vašich výrobků v roce 1993, kdy jste začínali?
Jako první jsme vyrobili sedm druhů bylinných mastí - kostivalovou, jírovcovou, řebříčkovou, měsíčkovou, svízelovou, lopuchovou a lnicovou. Ty jsme původně plnili ještě do bílých lékárenských kelímků a okolo roku 1990 prodávali většinou po tržnicích. Dneska to zní skoro neuvěřitelně, ale třeba do pražské holešovické tržnice jsme z Tachova s tátou vyráželi každou sobotu. Jezdili jsme vlakem přes tři hodiny, kufr plný mastí (smích). V tržnici na nás už většinou čekali lidé, kteří věděli, že tam budeme. Tradiční bylinné mastičky v té době na trhu chyběly. A navíc my je neprodávali v klasickém slova smyslu. Snažili jsme se primárně poradit se zdravotními problémy a teprve jako součást rady jsme prodali nějakou tu mast.

Jak dnes vzniká nový produkt? Kde berete inspiraci?
Někdy mě něco napadne, když si čtu v odborné literatuře a studuji bylinky. Někdy přijde nápad od kolegů v našem týmu, když nasloucháme požadavkům trhu. Dost nám pomáhají naši zákazníci, pak také internet, cesty na veletrhy nebo do zahraničí – tam se vždycky objeví něco, čím se dále můžeme zabývat. Tím to všechno jenom začíná. Jedna věc je totiž nápad a druhá realizace. Někdy to jde rychle a za rok je produkt na pultech, jindy nosím nápad dlouho v sobě a trvá to třeba i pět let. Nejdelší je fáze vývoje výrobku a následné testování.

Ve sloganu firmy Dr. Popov máte „přítel vašeho zdraví“. Jaké problémy dnes nejčastěji lidi trápí?
Obecně jsou lidé překyseleni, protože konzumují hodně bílé mouky, cukru, alkoholu, masa a tuků… z toho pak vzniká řada civilizačních chorob. Organismus je pak znečištěn, má v sobě řadu toxinů, které se usazují v různých částech. Všechno ale souvisí se vším. Proto je potřeba do denního režimu přidat zdánlivě primitivní, přitom ale nesmírně důležité ingredience zdraví: jídlo s dostatkem živin, občasnou hladovku nebo detoxikaci organizmu, odpovídající pitný režim a samozřejmě taky dobrou mysl a fyzickou aktivitu.

A jaké zdravotní potíže trápí vás?
Po zdravotní stránce mě naštěstí zatím nic zásadního netrápí. Mám trochu vyšší cholesterol, ten bych si měl víc hlídat.

Takže co pro své zdraví děláte?
Občas držím hladovku a půst nebo si dělám očistné kúry. Snažím se jíst hodně čerstvé zeleniny, rád si doma připravuju saláty – zeleninové i ovocné a také vaříme bezmasá jídla, např. hummus, pečenou zeleninu a tak podobně. A když to jde, sportuji, i když vím, že v téhle oblasti bych mohl přidat, ale jsem hodně časově vytížený. Co se pohybu týče, mám rád turistiku, nordic walking, kolo nebo delší procházky. Někdy vezmu batoh, naplním ho, až váží třeba i 20 kg, a jdu se projít – čistím si tak hlavu.

Bude pokračovat rodinná tradice?

Co vám v poslední době udělalo radost?
(Přemýšlí.) Bude to znít jako klišé, ale snažím se být vděčný za to, co mám, a radovat se každý den aspoň z nějaké maličkosti. I když to není vždycky jednoduché. Obecně mám radost ze svých dětí, z rodiny.

Vedete je k bylinám?
O byliny a zdravý životní styl se oba – syn Ondřej i dcera Šárka – docela zajímají. Ondra studuje sociologii a kromě toho píše pro náš web právě o bylinách a celkem mu to jde. Šárka nám bude nově pomáhat s propagací na sociálních sítích a např. teď na jaře zkoušela očistnou kúru.

Vypadá to, že se nemusíte bát konce rodinné tradice.
Samozřejmě bych byl rád, kdyby v ní pokračovali. Rád bych jim předal svoje zkušenosti – obrazně řečeno abych jim nedal rybu, ale naučil je ryby chytat. Pokud se ovšem děti budou chtít vydat jinou cestou, nebudu jim v tom bránit. Pro mě je důležitější, aby byli v životě šťastní, cítili se svobodní a práce je bavila.