Řídnoucí hříva na sebevědomí nepřidá. S obavami pozorujeme hřeben plný vlasů a v hlavě se nám honí spousta nepříjemných myšlenek. Důležité je zachovat klid a řešit problém co nejkomplexněji. V první řadě je potřeba zjistit, proč k padání vlastně dochází, proto neodkládejte návštěvu odborníka – dermatologa nebo trichologa.

Dnes se čím dál častěji postupuje v souladu s vědeckým konceptem Exposom, což je označení pro všechny vnější i vnitřní faktory, které mají vliv nejen na stárnutí kůže, ale i na to, v jaké kondici jsou naše vlasy. Hodně toho ale pro sebe můžete udělat i sama, například úpravou jídelníčku. Zaměřte se na dostatek bílkovin (vejce, maso, ryby) a dopřejte své hřívě pořádnou dávku křemíku a zinku, ty jsou pro vlasy hotovou spásou, neboť podporují kvalitu a množství keratinu ve vlasu. Vysoké množství křemíku najdete třeba v řepě či špenátu a zinek zase v mandlích, zázvoru či česneku. Výrazně vám může pomoct i nová víceúčelová kúra Dercos Aminexil Clinical 5 od Vichy, která komplexně působí proti vypadávání vlasů.

MUDr. Anna Jiráková, Ph.D. Dermatovenerologická klinika 2. LF UK,
a Nemocnice Na Bulovce, Donska clinic
Vypadávání vlasů v dnešní době není už neřešitelným problémem. Důležité je včas navštívit odborníka – dermatologa, který se na tuto problematiku specializuje a spolu s ním vybrat vhodné řešení. Velmi důležité je pacienta pečlivě vyšetřit a zjistit důvod zvýšeného vypadávaní vlasů. V mnoha případech za to mohou zodpovídat endokrinologická onemocnění, kožní choroby a autoimunitní choroby. Důležitou roli hraje také genetický vliv. V mnoha případech za zvýšené vypadávaní vlasů mohou zodpovídat léky, hormonální vlivy, ale i stres každodenního života anebo ten spojený s operací či porodem. Co se týká léčby, máme v dnešní době na výběr z mnoha přípravků, díky kterým můžeme vypadávání vlasů zpomalit, nebo úplně zastavit. Ze zkušenosti mých pacientů se mi osvědčily přípravky, které obsahují vysoké množství aktivních látek. Například látka aminexil je klinickými studiemi hodnocená jako vysoce účinná při podpoře ukotvení vlasového kořínku. Aminexil by navíc měl prodlužovat i růstovou fázi vlasu. Dalšími důležitými látkami, které podporují růst vlasů, jsou aminokyseliny, vitaminy a stopové prvky. Jsou to stavební kameny vlasových vláken, jež zároveň dodávají vlasům vitalitu a lesk. Velmi účinné jsou také kombinace různých aminokyselin jako arginin, který stimuluje růst vlasového kořínku a zlepšuje prokrvení v jeho oblasti.