V galerii najdete tip na to, jak ze zeleniny vykouzlit špagety.

Nejpřijatelnějším vysvětlením je přitom dosažení vysoké sledovanosti a exhibicionismus, což se určitě podařilo. Nepochybně se ale také podařilo odradit část spotřebitelů od konzumace ovoce a zeleniny, a to hlavně při nákupech v maloobchodních sítích, jejichž zboží tento spasitel lidstva testuje. V nevysloveném podtextu je totiž cítit, že bychom měli spíše preferovat zeleninu a ovoce ze zahrádek.

Nic proti tomu, to klidně můžeme, ale nijak si tím nepomůžeme, neboť i ta obsahuje dusičnany, často ve vyšším objemu než zboží v obchodech. Je tomu tak proto, že dusík a jeho sloučeniny jsou přirozeně obsaženy v půdě, na které zelenina a ovoce (a cokoli) roste, a jen pro zajímavost je jen v jednom hektaru půdy několik tun dusíku. Nelze tak před ním (a dusičnany) uniknout, což odborníci (na rozdíl od youtuberů) samozřejmě velmi dobře vědí, a proto jsou také stanoveny maximální přípustné limity v produktech, které konzumujeme. Ty se pohybují od 3 000 do 6 000 miligramů na kilogram, podle druhu ovoce a zeleniny. Takový obsah podle legislativy zdraví člověka neškodí. To ovšem autor videa jaksi opomněl sdělit a divákům předvádí na pohled závratná čísla o tom, co bychom neměli jíst. Tedy – manipuluje.

I přes obsah dusičnanů patří zelenina i ovoce mezi pro organismus příznivé potraviny, a pokud chce někdo přísun dusičnanů do svého těla přece jen omezit, měl by vědět, že nejvyšší obsah mají (logicky) ty druhy, které jsou nejblíže půdě, třeba salát. Dusičnany se také více koncentrují v pevných částech zeleniny, jako je košťál, což ovšem tvůrce videa vydává za katastrofický objev. Jenže je to normální, logické a těm, kdo o tom něco vědí, známé.