Fakt, že úsměv je ten nejkrásnější šperk, jaký si může žena pořídit, se nedá popřít. Máte-li ale přeci jen slabost i pro blyštivá cinkrlata - ať z říčních perel, zlata, stříbra nebo oceli a minerálů, nesprávným zacházením výrazně zkracujete jejich životnost. Královna Alžběta vlastní ohromné množství šperků, jejichž cena je nevyčíslitelná. Tyto drahocenné kousky samozřejmě vyžadují náležitou péči. Šperky, které vlastní, jsou i několik stovek let staré a mnohými už obdarovala své dcery, snachy či vnučky, některé šperky jen zapůjčuje, jelikož jsou majetkem Velké Británie.

S vodou opatrně

Mořská voda plná soli šperkům neškodí tak jako chlor nebo termální prameny. Zlato a stříbrno by mohlo velmi rychle zčernat, organické kameny jako perly, korály nebo tyrkysy by po čase dostaly nehezkou "patinu", které byste se už nezbavili.

Nezapomínejte, že chlor, který si na šperky brousí zoubky, je i v čisticíh prostředcích. Při menším i generálním úklidu používejte gumové rukavice, nebo si jednoduše šperky doma odkládejte.

Kosmetika

Jednorázové pochybení šperkům smrtelnou ránu nezasadí, ale při nanášení krému je lepší mít ruce bez šperků. Ruce budou hebké a hydratované, ale prsteny přijdou kvůli pravidelnému styku s krémy plnými parabenů, silikonů a výrazných vůní o všechen svůj lesk.

Stejný efekt má i lak na vlasy. Nanášíte-li ho až ke konci, zřejmě neminete náušnice nebo vlasové ozdoby. Připravíte je o třpyt a z blyštivých šperků bude rázem levná bižuterie.

Královna také dodržuje pravidlo, které praví, že na její šperky nesmí nikdy přijít ani kapka parfému. Ten si nanáší lehce za uši a na zápěstí, šperky nasazuje až po té.

Sport

Za pravidelný pohyb vám patří malé plus, ale šperky s sebou neberte. Při cvičení s činkami může velmi snadno dojít k mechanickému poničení nebo podráždění prstů a uší. Ani ty, které se drží od těžkých vah a krkolomných pozic daleko a tráví dlouhé hodiny na bežeckém pásu, nejsou v bezpečí. Štiplavý pot narušuje strukturu a celistvý povrch šperků a zanáší je nečistotami. Královna si na pravidelnou projížďku na koni nasazuje jen drobné náušnice, vše ostatní nechává ve šperkovnicích.