Rakouská arcivévodkyně, dcera královny Marie Terezie a císaře Františka Štěpána I. – Marie Antonie Josefa Johana Habsbursko-Lotrinská (*1755 Vídeň – †1793 Paříž) – byla rozená císařská a královská princezna. Ve věku čtrnácti let byla poslána na francouzský královský dvůr, aby tam spojila svůj život se životem budoucího krále Ludvíka XVI. Tímto sňatkem se mělo zejména utužit křehké spojenectví mezi Rakouskem a Francií.

Ludvík XVI. usedl na francouzský královský trůn roku 1774 po svém dědovi Ludvíkovi XV. V roce 1770 se oženil s Marií, kteráž po sňatku přijala jméno Antoinetta. Radikální tisk královnu francouzskou a navarrskou často napadal a nazýval ji „rakouskou děvkou“. Královnou se stala v necelých dvaceti letech a vedla poněkud rozmařilý život, který byl trnem v oku nejen šlechtě, ale i prostému lidu. Ludvík a Antoinetta se nezajímali o politiku a o svůj lid. Poddaní svou královnu vnímali jako bezstarostnou osobu, která se zajímá jen o své blaho a bohatství.

Celý svůj bdělý stav řešila péči o svůj vzhled. Marnotratná Marie Antoinetta žila v přepychu, zatímco životní úroveň lidu upadala.

Pleťová voda z holoubat

Jedno z jejich nejznámějších staletých tajemství krásy bylo čistění pleti pleťovou vodou z holubího výluhu „Eau Cosmetique de Pigeon“. Pleťová voda se připravovala z leknínové a melounové šťávy, okurek, citronů, bylin a dušených holoubat. Směs se dva týdny destilovala a pak scedila. Po očistění pleti nanesla „Eau des Charmes“ – adstringentní vodu připravenou z kapek vinné révy.

Její pleťová maska pro rozjasnění pleti je známá ve Francii dodnes. Připravuje se ze dvou čajových lžiček koňaku, 1/3 šálku sušeného mléčného prášku, citronové šťávy a jednoho vaječného bílku.

Nepodceňovala ani exfoliaci kůže

Královna se také koupala každý den ve směsi lněného semínka, piniových ořechů a sladkých mandlí. Svou pokožku velmi jemně zbavovala starých kožních buněk mušelínovými polštářky, které byly naplněny rýžovými otrubami. Myla se bylinkovým, bergamotovým či jantarovým mýdlem.

S vlasy se moc pyšnit nemohla

Královna celý život zápasila s kvalitou i odstínem svých vlasů. Příčesky a velké množství kosmetických produktů se na kvalitě vlasů patřičně podepsaly. Nebyla čistá blondýna. Aby potlačila svou jahodovou barvu vlasů se zrzavým podtónem, nanášela na vlasy pastu ze zázvoru, kurkumy, santalového dřeva a rebarbory.

Posedlost vůněmi

Marie Antoinetta byla známá také svou posedlostí pro parfémy, milovala květinové vůně. Známý francouzský parfémář Jean-Louis Fargeon pro ni míchal parfémy na míru, oblíbila si směs růže, jasmínu a bergamotu. Provoněné byly i její komnaty, v každé místnosti bylo pot-pourri (nádoby obsahující směs sušených vonných rostlin, bylin a koření).