Náplní práce osobních asistentů je být klientům oporou při dosahování jejich cílů. Pro některé z nich je dost velkým cílem třeba to naučit se sám obléknout, přejít silnici, nebo naučit se trasu z domova do chráněné dílny.

Naši asistenti jsou školeni v přístupu zaměřeném na jednotlivce - metodě práce, kterou vytvořil americký psycholog Carl Rogers. Její podstatou je, nechat člověka aby si svoje věci řešil a rozhodoval sám. Pomoci mu jen tam, kde o to požádá nebo kde si neví rady. Snadné, rychlé a nesmírně pohodlné by naopak bylo, udělat všechno za klienta. Taková služba také existuje, ale prosím, nenazývejme ji osobní asistencí. Je to služba pečovatelská.

Práce asistentů je velice náročná na čas, energii i trpělivost. Proto asistenti pracují v týmech, které jsou vedeny metodičkami, schází se na pravidelných poradách a supervizích. Jsou pravidelně školeni nejen v metodice práce s lidmi s postižením, ale i v psychohygieně, prevenci syndromu vyhoření apod.

Moderní trend v sociálních službách se vydává právě cestou individualizovaných služeb. Tedy práce jednoho asistenta s jedním klientem. Tento způsob práce je nejen nesmírně efektivní pro růst dovedností a schopností klienta, ale také mu umožňuje zůstat v rodinném prostředí. Rodina člověka s mentálním postižením totiž pomoc potřebuje také. Pokud má klient svého asistenta, který s ním pracuje na jeho osobním rozvoji, mají zbývající členové více prostoru pro sebe, mohou si odpočinout, dojít si na kávu s přáteli nebo zajít do kina. Tedy také žít svůj obyčejný život.

Více na www.pohoda-help.cz.