Podcenila používání ochranných brýlí, protože je nechtěla mít vypálené. To se jí však hluboce vymstilo. A nyní jí hrozí slepota!

Manažerka zákaznického servisu ze Sutherlandu nechtěla mít bílou pleť, protože je to podle ní naprosto nemoderní. Po desetiletém vystavování se ultrafialovému světlu se jí to ale vymstilo – v obou očích se jí vytvořily nezhoubné výrůstky. Bude muset podstoupit operaci, jejíž výsledek však zdaleka není jasný.

Málem přišla o oči

Pokud se zákrok nepovede, dívka může přijít o zrak. „Když mi lékaři sdělili diagnózu, doslova mě to šokovalo. Ze začátku jsem tomu nemohla uvěřit. Věděla jsem, že opalování způsobuje rakovinu kůže. Ani ve snu by mě ale nenapadlo, že ubližuji svým očím. Když mi bylo 19 let, vypadat opáleně pro mě bylo nesmírně důležité. Bohužel jsem nikdy nenosila ochranné brýle, protože jsem je nechtěla mít vypálené.“

Solárium už vzdala

Zpočátku vše vypadalo banálně. Když měla zarudlé a podrážděné oči, lékař jí řekl, že jsou pouze unavené. Zhruba před třemi měsíci se jí ale duhovka zbarvila dohněda. „Přátelé i rodina se mě začali vyptávat, co se mi stalo. Navštívila jsem tedy oční kliniku, kde mi diagnostikovali pterygium, benigní výrůstky v očích, které má v mém případě na svědomí ultrafialové světlo ze solária. Operativně mi bude odstraněn výrůstek z levého oka, který by se jinak rozšířil. Pravděpodobně bude tento zákrok nutný i u pravého oka. Nemoc se mi však kdykoli může vrátit zpět. Za slunečného počasí budu navíc muset nosit tmavé brýle. Solária už jsem se vzdala. Svým případem bych chtěla varovat ostatní ženy a dívky, které během opalování ne-používají ochranné brýle.“

Kafe.cz radí

Jak se správně opalovat v soláriu

  • Nepoužívejte již několik hodin před opalováním make-up a parfémy.
  • Kosmetika pro opalování na slunci není určena k opalování v soláriu (a opačně).
  • Během opalování je nutné chránit si oči pomocí speciálních ochranných brýlí, nebo očních ochranných fólií. V případě nedodržení tohoto pravidla si vážným způsobem poškozujete zrak! Pokud se díváte přímo do rozsvíceného solária po dobu cca 6 vteřin, již překračujete kritickou hranici záření, kterou snese vaše oko. Pokud máte v rozsvíceném soláriu zavřená oční víčka, překračujete nebezpečnou dávku UV záření pro vaše oko asi po 1 minutě.
  • Nezapomeňte si odložit šperky.
  • Při samotném opalování v soláriu není vhodné ležet nehybně, neprokrvená místa se neopálí.
  • Po opalování se několik hodin nesprchujte, aby nedošlo k přerušení procesu pigmentace.
  • Neopalujte se ve stejný den v soláriu a na slunci (dávky UV záření se sčítají).
  • Po opalovací kúře se doporučuje přestávka 4 týdnů.
  • Počet opalování za rok nemá překročit padesát. Dermatologové uvádějí dokonce pouze 20 návštěv v soláriu ročně! Vše je individuální a hodně záleží na fototypu vaší pokožky, na počtu mateřských znamének apod.
  • Určení opalovací kúry (max. opalovací časy) závisí na jednotlivých přístrojích a fototypu vaší kůže.

Zdroj: beeker.cz