Ořechy 5x pro naše zdraví

K podzimu ořechy neodmyslitelně patří. Pojďme se podívat, které typicky české a exotické oříšky si můžeme vychutnat a jaký mají vliv na naše zdraví.

Vlašské ořechy

Jsou plody našeho domácího ořešáku vlašského (Juglans regia). Poživatelné jádro (mívá od žluté přes hnědou po červenou barvu – podle odrůdy) je obklopené dřevnatou skořápkou. Plody jsou na stromě obaleny v ochranné vrstvě (rubině), ve které dozrávají. Jádra vlašských ořechů obsahují okolo 70 % tuků, zejména omega-3 mastné kyseliny, které preventivně působí proti rozvoji aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních chorob. U dětí podporují rozvoj mozku, působí proti astmatu a posilují činnost střev. Obsahují vitaminy skupiny E a B, dále kyselinu listovou a minerální látky – hořčík, měď a zinek. Pozitivně působí na lidskou psychiku a mají pozitivní vliv na perfektní kondici vlasů, pokožky a nehtů.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky