Opar vznikne poté, co se do našeho těla dostane virus nazývaný herpes simplex přenášený vzduchem a přímým kontaktem s nakaženým. Máme-li „štěstí“, projeví se v podobě prostého oparu, což je vlastně puchýřek naplněný tekutinou objevující se nejčastěji na rtech a v jejich okolí. Virus, který postihuje převážně kůži a sliznice, pak čeká i nadále v těle a znovu ho může spustit stres, oslabená imunita nebo hormonální změny.

Mohlo by vás také zajímat: 6 rad, jak posílit imunitu nebo 10 bylinek, které ochrání v zimě váš organismus

Koho trápí?

Více než 90 % lidí v sobě nosí virus, který opar způsobuje, ovšem jen u některých z nich se vůbec projeví. Lékařské statistiky pak hovoří o tom, že na opary trpí opakovaně každý šestý Čech. Patříte mezi ty nešťastné, které po každém leknutí čeká ráno nepříjemné překvapení na rtu? A víte proč? Příčin může být celá řada, ale mezi ty hlavní, kterým se nevyhneme, patří stres, oslabení imunity, únava, hladovění, pobyt ve vysoké nadmořské výšce, onemocnění, nedostatek vitaminů, ale i hormonální změny (např. menstruace či těhotenství). Lidé, kteří na opary opravdu trpí, mívají toto nepříjemné – a hlavně virové, tudíž nakažlivé – onemocnění i několikrát do roka. Bohužel ale není možné se viru s názvem herpes simplex nadobro zbavit. Naše imunita na to není dost silná. V nejlepším případě ho ale dokáže držet pod pokličkou tak, aby nás neobtěžoval.

Kafe.cz radí:

  • Pokud trpíte na opary, omezte či se zcela vyhněte potravinám obsahující aminokyselinu arginin. Jsou to především ořechy, semínka a čokoláda. Nedoporučuje se ani káva, koření a citrusové plody.
  • Naopak se doporučují potraviny obsahující lyzin, například červené fazole, hrách anebo kukuřice.

Léčbu nepodceňujte

Ačkoli se zdá, že puchýřek na rtu je běžnou a snadno léčitelnou záležitostí, neléčené opary nám mohou život pěkně znepříjemnit. Jakmile se objeví opar na rtu, stačí si zaběhnout do lékárny pro volně prodejné léky. K tomu je dobré si ještě naordinovat klidový režim, úpravu životosprávy a potírání lehkou desinfekcí. Neuškodí ani vyšší příjem vitaminů C a B. Virus ale může napadnout jakýkoli kožní či slizniční povrch, včetně oční rohovky či genitálu, a v takovém případě už je namístě pomoc odborníka.

Kafe.cz zjistilo:

  • Neléčené opary, které se objevují v blízkosti oka, mohou způsobit poškození zraku nebo přímo oslepnutí
  • Máte-li čerstvý puchýřek, jste infekční a přenášíte aktivní virus: je potřeba vyhnout se přímému kontaktu s druhými lidmi, puchýřek pak v žádném případě nepropichujte
  • U osob, které mají sníženou imunitu, či virus napadne větší plochu, může hrozit těžký průběh: ten pak může poškodit vnitřní orgány a způsobit zánět mozkových blan a mozku

Jak na ně: léčba a prevence

S oparem začněte bojovat hned, jak zjistíte, že se na vás zase chystá. Sice není možné zbavit se jich nadobro, ale úpravou životosprávy můžeme docílit toho, že se s nimi už prakticky nesetkáme. Což znamená: nestresovat se, dobře jíst, pít, spát, cvičit, dbát na hygienu a dávat pozor při líčení. Nepomůže-li nám včasná léčba, pak je dobré onemocnění konzultovat s lékařem, který třeba navrhne užívat přípravky na podporu imunity a podobně. Dále už je na řadě prevence. Víte, že je velmi důležitý poměr dvou aminokyselin v našem organismu – argininu a lyzinu? Arginin je ten, který napomáhá vzniku oparů, a proto se doporučuje vyhout se nadměrné konzumaci ořechů, čokolády, želatiny, těstovin, pšenice, ovsa, ječmene a růžičkové kapusty. Naopak lyzin vznik puchýřků potlačuje a obsažený je v mléce a mléčných výrobcích, sojových bobech a mase. Dále je dobré konzumovat hlívu ústřičnou, mořské řasy, ryby, česnek, cibuli, ovoce a zeleninu, zelený čaj, ženšen a třezalku.

Čtenářky radí

  • Na opary prý pomáhá šťáva z aloe vera. Pokud jej doma pěstujete v květináči, stačí kousek listu přiložit vytékající šťávou na postižené místo, dokud je list vlhký. Nahradí jej ale i koupený gel z aloe.
  • Pokud opar zachytíte hned na počátku, pomáhá prý potřít jej přes noc obyčejnou pastou na zuby…
  • Opar je třeba vysoušet, a tak podle čtenářů pomáhá i potírání tea tree oilem, případně lihem – např. slivovicí.
  • Také pomáhají prý konopné oleje či balzámy na rty, stejně tak kosmetika s obsahem heřmánku, propolis či šalvěje
  • Některé čtenářky si nemohly vynachválit biostimulační laser, který má protizánětlivé a analgetické účinky, potlačí bolestivost a zkrátí dobu hojení, zvýší produkci enzymů, stimuluje kolagen, posiluje imunitní systém a má další pozitivní účinky
  • Mezi další babské rady pak patří přikládání teplých nebo studených obkladů z černého čaje či meduňky, vysoušení oparu tamponkem namočeným v lihu, nanášení jogurtu s živými kulturami