Více než 90 % lidí v sobě nosí herpes virus, který opar způsobuje, ovšem jen u malé části z nich se vůbec projeví. Příčin může být celá řada, ale mezi ty hlavní, kterým se nevyhneme, patří stres, oslabení imunity, nedostatek vitaminů, ale i hormonální změny (např. menstruace). Lidé, kteří na opary opravdu trpí, mívají toto nepříjemné – a hlavně virové, tudíž nakažlivé – onemocnění i několikrát do roka…

Tip KAFE.cz

  • Pokud trpíte na opary, omezte či se zcela vyhněte potravinám obsahující aminokyselinu arginin. Jsou to především ořechy, semínka a čokoláda. Nedoporučuje se ani káva, koření a citrusové plody.
  • Naopak se doporučují potraviny obsahující lyzin, například červené fazole, hrách anebo kukuřice.

Trpíte na opary? Hrozí vám srdeční záchvat.

Nákazou herpes virem prý ve světě trpí až 86 milionů lidí a Herpes Simplex je třetím nejčastějším virovým onemocněním vůbec. Bohužel jej nelze zcela vyléčit a to je také důvod, proč se trápení s opary neustále vrací… Odborníci navíc přišli na to, že lidé, kteří virem trpí, mají až dvakrát větší riziko, že je někdy postihne srdeční záchvat. Důvod je prý jednoduchý – jakmile je virus aktivní, organismus na něj začne reagovat a výsledkem může být srážení krve v koronárních tepnách.

Jak na opary

Boj s opary je bohužel zatím nepříliš úspěšný. Nejdou zcela vyléčit, a tak se s větší či menší frekvencí vrací. Lidé, u kterých se objevují pravidelně, většinou vyzkoušeli nejrůznější rady a metody, od těch babských, až po drahé masti či náplasti z lékárny. Pokud ale nepatříte mezi oparové přebornice, přinášíme vám pár tipů, jak s nimi bojovat – ať už pomocí rad našich čtenářek, nebo s přípravky určenými přímo na opary.

Tipy KAFE.cz: Jak na opar podle čtenářek

  • Na opary prý pomáhá šťáva z aloe vera. Pokud jej doma pěstujete v květináči, stačí kousek listu přiložit vytékající šťávou na postižené místo, dokud je list vlhký. Nahradí jej ale i koupený gel z aloe.
  • Pokud opar zachytíte hned na počátku, pomáhá prý potřít jej přes noc obyčejnou pastou na zuby…
  • I když to někomu může přijít nechutné a proti mysli, spousta lidí má ty nejlepší zkušenosti, pokud si nově vznikající opar potírá ušním mazem… Není to sice dvakrát příjemná představa, ale údajně zabírá.
  • Opar je třeba vysoušet, a tak podle čtenářů pomáhá i potírání tea tree oilem, případně lihem – např. slivovicí.