V počáteční fázi cyklu změn se Měsíc začíná na nebi nesměle objevovat. Ve dne ho přezáří slunce, v noci vykukuje pomalu rostoucí srpeček.

Stejně jako novou rostlinku je třeba pokožku v tomto čase pořádně zalévat. Hydratační péči nenasytně vcucne, ocení především složky, které působí i v hlubších vrstvách pleti a mají dlouhodobý účinek. Opravdový mistr je v kosmetice často používaná kyselina hyaluronová. Ženy si ji oblíbily proto, že velmi rychle vyhladí tvář a ubere jí pár let. Sérum s kyselinou se dá přidat k jakékoliv jiné péči, kterou už používáte. Bývá dražší než krém, ale protože stačí pár kapek na celou tvář, balení déle vydrží.

Při náročném startu se hodí nový příliv energie a posilujících složek. Dopřejte je svým vlasům a za pár dní se budete radovat z viditelně bohatší hřívy. Důsledně používejte po každém umytí šamponem kondicionér, pramínky jsou v tomto období citlivější a uhlazení kondicionérem přispěje ke snadnějšímu rozčesávání.

Pořádně se vytáhnout mohou také nehty. Porostou, když je nakrmíte. Umyjte ruce mýdlem, aby se spláchly nečistoty, které pokožce a nehtům škodí, a na ještě mírně vlhké nehty, především lůžko a kůžičky okolo, naneste gelovou péči s výživnými a zvláčňujícími oleji a vitaminem E. Jemným kroužením bříška ukazováčku promasírujte, aby se maximálně vstřebala.

Hydratační sérum s kyselinou hyaluronovou pro okamžitou hloubkovou hydrataci pleti Phyris, 990 Kč, viviane.cz
Kondicionér pro posílení vlasů a proti padání Grow Strong Fructis, 75 Kč
Péče o nehtovou kůžičku pro růst nehtů Sally Hansen, 149 Kč

Dorůstající měsíc - 1. čtvrť

První čtvrť se začíná projevovat asi sedm dní po novoluní. Při pohledu na nebe Měsíc dorůstá a tvaruje se do písmene D.

Také pokožka má chuť trochu se zakulatit, s radostí přijme péči plnou výživných látek. Vítá i krémy proti vráskám, účinek se projeví intenzivně a viditelně a ještě dlouho vydrží. Využijte toho také v péči o krk a dekolt, které rychle stárnou, a my na ně při pečování trochu zapomínáme. Pokud už delší dobu pokukujete po novém anti-age krému, teď si ho dopřejte bez obav, pleť experimentování unese.

Správná chvíle nadešla pro investici do očního krému či séra. V těchto dnech se citlivá pokožka okolo očí snadněji vyrovná s tím, že se jí dotýkáte při nanášení péče. Samozřejmě, chce to jemné zacházení, vklepávat krém bříškem prostředníčku, a ne blíž než na šířku malíčku, aby se nedostal do očí. A vybrat si takový, který neobsahuje dráždivé látky, ke kterým patří voňavé složky, barviva a konzervanty.

Super efekt teď vyvolávají také zpevňující složky. Zamakejte na svých křivkách, nasaďte tělovou péči, která vrátí pokožce pevnost a pružnost. Přídavek koenzymu Q10 se postará o energii potřebnou pro regeneraci, vedoucí k mladšímu vzhledu. Tělová mléka a oleje nanášejte od kotníků nohou směrem vzhůru krouživými pohyby. Masáž prokrví pokožku a péče se lépe a rychleji vstřebá.

Krém s omlazujícím komplexem pro vyhlazení vrásek a rozjasnění pleti BT Cell Blur Dermacol, 399 Kč
Oční sérum s protivráskovým a zpevňujícím komplexem SynCare, 615 Kč, v lékárně
Zpevňující tělový olej s přídavkem koenzymu Q10 plus Nivea, 168 Kč

Úplněk

Uběhl další týden a Měsíc se naplno ujímá vlády. Projevuje se ve vší kráse a stříbrné kolo se na nebi nedá přehlédnout.

Období úplňku organismus dost namáhá, vyplatí se omezit námahu a více odpočívat a stejný klidový režim si vychutná i pokožka. Make-up vyměňte za lehký tónující krém s ochranným UV filtrem. Večer ji hýčkejte očistou, důkladnou, ale jemnou, nic s alkoholem, zvolte jemný krém, gel nebo odličovací pleťové mléko.

Chcete-li omladit svůj styl novou barvou vlasů, je ta správná chvíle. Ráznou změnu střihu odložte, fungovat bude jen zastřižení konečků, aby byl účes objemnější. Vlasům dopřejte zábal – naneste na vlhké vlasy masku, zabalte do potravinové fólie, ručníku a nechte působit půl hodiny. Nebo jim alespoň přilepšete posilující péčí ve spreji.

Tři dny po úplňku nastává čas tělové péče. Vydrhněte pokožku peelingem, odstraní odumřelé buňky, prokrví ji a viditelně omladí. Zelenou má depilace - zaútočte na chloupky, nemají sílu vzdorovat a také mnohem pomaleji znovu narostou. Nejenom na těle, ale také na obličeji.

Derma-zklidňující hydratační čisticí krém Effaclar H La Roche-Possay, 359 Kč
Čokoládový mycí peeling Kakaové máslo Ziaja, 119 Kč
Bezoplachový sprej posilující vlasové vlákno Intensive Repair Dove, 119 Kč

Couvající měsíc - 2. čtvrť

Ubývající fáze vrcholí ve druhé čtvrti, kdy Měsíc couvá a získává tvar písmene C. Po necelých sedmi dnech se Měsíc spojí se Sluncem.

Nastalo ideální období pro očistu těla, která vede k celkovému omlazení pokožky, bude potom zářivější a pevnější. Pokud snesete saunu, vypravte se potit a vezměte si s sebou obrušující peelingovou rukavici. Také pořádně zatopte celulitidě, právě teď bude po aplikaci speciálních kúr a kosmetiky mizet jako sníh na slunci.

Měsíc vyzývá k boji s nedokonalostmi. Rychleji se dočkáte vylepšení problému s popraskanými žilkami, výrazně se zesvětlí pigmentové skvrny, rozjasní se zašedlá pokožka, protože aktivní látky speciálních krémů pracují naplno. Najděte si čas na úpravu obočí, snese třeba i obarvení v kosmetickém salonu.

Rovnou se objednejte i na profi pedikúru nebo doma nasaďte do akce pemzu a udělejte si zábal chodidel z krému na nohy, vcucnou ho jako houba. Radost vám budou dělat i ruce, pokud mají sklony k vysušování, po týdnu krémování se jejich stav viditelně zlepší. I nehty budou pevnější a krásnější, když je vytvarujete pilníkem do obloučku.

Pokročilá péče proti celulitidě a prevence dolíčků Solutions Avon, 299 Kč
Zakřivený pilník pro šetrné tvarování nehtů Sephora, 450 Kč
Depigmentační denní krém Even Brighter Eucerin, 649 Kč, v lékárně