Po létě je proto nanejvýš vhodné pustit se do krátkodobé očisty organismu, a to prostřednictvím několikadenní detoxikační kúry.

Detoxikace je dnes běžnou součástí životního stylu celé řady lidí a jistě má ve výčtu zdraví prospěšných aktivit své místo. Lidské tělo totiž zvládá samočistící proces pouze do určité míry, a pokud je nárazově přetíženo, se škodlivými toxiny se vypořádává jen těžko. Pomocnou ruku v podobě několikadenní zdravé očisty proto každopádně ocení.

Základem detoxikace organismu je očista střev a jater. Střeva hrají roli při vstřebávání potravy, a tudíž i výživě těla, navíc ve stěně tenkého střeva najdeme osmdesát procent imunitního systému, což z něj dělá klíčový orgán pro pevné zdraví. Stejně důležitá jsou ale i játra, která sama očišťují tělo od mnohých škodlivin a jsou klíčovým orgánem trávicího systému, látkové výměny i krevního oběhu.

Pokud se do detoxikace pustíte, čeká vás kúra spočívající v kompletní očistě těla od toxinů pomocí speciální stravy založené převážně na zelenině a ovoci, kdy poměr by měl být ideálně 4:1. Detoxikace probíhá nejběžněji tři až sedm dní a zahrnuje zejména syrovou zeleninu i ovoce a čerstvé džusy. Pro detoxikaci je nejvhodnější především mrkev, červená řepa, zelí, celer, cibule, brokolice, špenát nebo okurky, z ovoce pak ananas, mango, jablka, pomeranče, hrušky, grepy nebo broskve. Stejně důležitý je ale také zvýšený příjem tekutin, ideálně vody nebo bylinkových čajů. Speciálně pro očistu jater je výtečný čaj z ostropestřce.

Jako doplněk změněného jídelníčku jsou vhodné také speciální detoxikační náplasti, které mimo jiné pomáhají zbavovat tělo i farmaceutických toxinů pocházejících z léků. Konkrétním příkladem použití detoxikačních náplastí může být 14denní kúra Dr.Plaster.



Neméně podstatná je ale i změna životního stylu a denního rytmu, který by měl být oproštěn od stresu a naopak obohacen o nějaký přirozený pohyb a významné množství odpočinku.