Od základů

Dýchání je pro člověka přirozený proces, na kterém nemůže nic pokazit. Omyl. Drtivá většina lidí dýchá špatně a nadechuje se mělce pomocí hrudníku. Při hlubším dýchání, kdy se zvedá břicho, se v plicích častěji obměňuje vzduch a pravidelně se pročišťují.

Zkuste jednoduché cvičení. Sedněte si, uvolněte se, na čtyři doby se nadechujte nosem a pak hluboce vydechněte ústy a stejným tempem napočítejte do osmi. Výrazně tak zvýšíte kapacitu plic. Máte-li chuť, zkuste dechové cvičení pránájáma.

  • Vyhýbejte se za znečištěnému prostředí (kouř, chemikálie, smog)
  • Větrejte nebo buďte často na čerstvém vzduchu (psychické rozpoložení hraje u dýchání velkou roli)
  • Zkuste lymfatické masáže (jeho porucha může souviset s oslabenými plícemi)

Na talíři

Lepšímu a snazšímu dýchání pomáhá i správně sestavený jídelníček. Nestačí jíst jen dostatek ovoce a zeleniny a dodržovat pitný režim, abyste posílili imunitní systém. Soustřeďte se na vařenou bílou zeleninu - cibule, ředkvičky, květák nebo celer, vývary a šalvěj, kmín a saturejku.

Recept

Suroviny:

  • 500 ml vody
  • 2 velké cibule
  • 50 g zázvoru
  • 100 g cukru (palmový, třtinový, ..)
  • 1 lžíce kurkumy

Postup:

Cibuli a zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Vhoďte do hrnce, zalijte vodou a nechte změknout a lehce vyvařit. Přidejte cukr a lžíci kurkumy. Za stálého míchání nechte přejít varem a rozmixujte.

Chuť je pikantní a lehce štiplavá. Směs pijte tři dny.