Koronavir způsobuje mimo jiné respirační potíže. Lidé, kteří nemají plíce v dobré kondici, patří do rizikové skupiny. Najděte si v karanténě čas a věnujte ho péči o ně.
Od základů
Dýchání je pro člověka přirozený proces, na kterém nemůže nic pokazit. Omyl. Drtivá většina lidí dýchá špatně a nadechuje se mělce pomocí hrudníku. Při hlubším dýchání, kdy se zvedá břicho, se v plicích častěji obměňuje vzduch a pravidelně se pročišťují.
Zkuste jednoduché cvičení. Sedněte si, uvolněte se, na čtyři doby se nadechujte nosem a pak hluboce vydechněte ústy a stejným tempem napočítejte do osmi. Výrazně tak zvýšíte kapacitu plic. Máte-li chuť, zkuste dechové cvičení pránájáma.
- Vyhýbejte se za znečištěnému prostředí (kouř, chemikálie, smog)
- Větrejte nebo buďte často na čerstvém vzduchu (psychické rozpoložení hraje u dýchání velkou roli)
- Zkuste lymfatické masáže (jeho porucha může souviset s oslabenými plícemi)
Na talíři
Lepšímu a snazšímu dýchání pomáhá i správně sestavený jídelníček. Nestačí jíst jen dostatek ovoce a zeleniny a dodržovat pitný režim, abyste posílili imunitní systém. Soustřeďte se na vařenou bílou zeleninu - cibule, ředkvičky, květák nebo celer, vývary a šalvěj, kmín a saturejku.
Recept
Suroviny:
- 500 ml vody
- 2 velké cibule
- 50 g zázvoru
- 100 g cukru (palmový, třtinový, ..)
- 1 lžíce kurkumy
Postup:
Cibuli a zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Vhoďte do hrnce, zalijte vodou a nechte změknout a lehce vyvařit. Přidejte cukr a lžíci kurkumy. Za stálého míchání nechte přejít varem a rozmixujte.
Chuť je pikantní a lehce štiplavá. Směs pijte tři dny.