Hovoříme samozřejmě o obřízce chlapců. Obřízka u dívek, prováděná v některých muslimských komunitách v Africe, na Blízkém východě a v Asii, nemá žádné zdravotní opodstatnění, naopak ženské zdraví výrazně poškozuje, a provádí se z důvodů zakořeněných sociálních a kulturních zvyků. Ovšem u mužů či chlapců je to něco jiného, zde může obřízka v některých případech skutečně pomoct. Které případy to jsou?

Obřízka u mužů znamená odstranění předkožky neboli pohyblivé a roztažitelné kožní řasy na konci penisu, která kryje citlivý žalud (kromě stavu erekce) a chrání ho. Sama předkožka je protkaná hustou sítí nervů, a je proto významnou erotogenní zónou. V souvislosti s obřízkou se často skloňuje právě zúžená předkožka, tedy taková, jejíž roztažitelnost není dostatečná, a předkožka nejde přetáhnout přes žalud.

Mnoho rodičů má obavy, že právě jejich malý syn má předkožku zúženou, neboť nejde přetáhnout. Vidina chirurgického zákroku, spojeného s celkovou anestezií a možnými dopady na budoucí sexuální život, je však také děsí. Tyto obavy jsou ale v mnoha případech předčasné. U novorozenců a batolat je předkožka připojená k žaludu přirozený jev, přetáhnout ji u novorozeného chlapce jde pouze u cca 4 % novorozenců, ve třech letech to lze u poloviny chlapců. Přesto u teenagerů ve věku kolem 17 let to lze už u 99 % z nich.

Někdy dětský lékař doporučí předkožku „trénovat“ a nejlépe po koupeli ji zkoušet opatrně přetáhnout. Opatrnost je ale skutečně namístě, nešetrnou manipulací by se mohly na předkožce vytvořit mikrotrhlinky, které by způsobily nejen nepříjemné pocity, ale také zjizvení a následné další zúžení. Je proto nutné postupovat velmi pomalu a jemně, nemusí se to podařit za týden ani měsíc, čas v tomto případě netlačí a snažit se něco uspěchat by mohlo dítěti víc uškodit než pomoct. K postupnému uvolňování mohou přispět i speciální masti, výbornou bylinkou na tuto problematiku je sléz, který je obsažen právě v mastech, nebo je možné z něj udělat sedací koupel.

Lékař také může předepsat kortikosteroidovou mast, která uvolňování předkožky pomáhá. Tyto metody zaberou až u 80 % problematičtějších případů, přesto je možné využít ještě jeden způsob, a to uvolnění předkožky pomocí paličkové sondy, která rozruší slepení předkožky a žaludu. Výkon je rychlý, potřebuje sice také celkovou anestezii, ale předkožka zůstane zachována. Obřízka je pak až poslední řešení.

Jsou ovšem situace, kdy je obřízka k vyřešení zdravotního problému žádoucí. Mezi ty patří BXO neboli lichen sclerosus. Toto někdy opomíjené chronické zánětlivé onemocnění objevující se nejčastěji v oblasti genitálu způsobuje ztrátu elasticity předkožky, což znesnadňuje a později zcela znemožňuje její přetažení. Dobrým příznakem je bělošedé, někdy až porcelánově bílé zbarvení kůže v dotyčné oblasti. I zde se dají aplikovat jako konzervativní léčba steroidní masti nebo krémy. Ovšem vzhledem k tomu, že se toto onemocnění rádo vrací, se zde chirurgové přiklánějí právě k provedení obřízky. I tak je ale nutné pacienta dále sledovat.