Na vzniku křečových žil se podílí celá řada faktorů, od tradičních nešvarů, jakými jsou kouření, nedostatek pohybu a obezita, až po sezení s nohou přes nohu, nošení vysokých podpatků a dlouhé stání. Varixy se často objevují také v době hormonálních změn, způsobených například těhotenstvím nebo přechodem, svou roli hraje i dědičnost. Je-li na nohy kladena přílišná a nepřirozená zátěž, krev v oběhu se zpomaluje a městná se v žilách. Ty se pod jejím tlakem rozšiřují, ztrácejí pevný tvar a vyboulí se nad úroveň kůže. Výsledkem jsou nevzhledné vystouplé modré žíly a hrudky.

Protože jde o značně rozšířený a bohužel i často podceňovaný jev, existuje množství babských rad, jak křečové žíly léčit. Nabízejí se různé bylinkové čaje podporující žilní systém, někdo doporučuje obklady ze syrových nastrouhaných brambor nebo z čerstvého zelí. Svému zdraví a kráse však prospějete mnohem více, pokud se hned při prvních příznacích křečových žil poradíte s lékařem.

V raném stadiu lze s varixy bojovat stahovacími punčochami, příslušnými krémy a dodržováním zdravé životosprávy. K té patří strava bohatá na vlákninu a ovoce, pravidelná chůze, cvičení jógy a otužování. Po náročném dni v práci si klidně dejte nohy na stůl, a to doslova - zvýšená poloha namáhaným nohám uleví. Rozlučte se s vysokými podpatky a volte pohodlnou obuv. Někomu může pomoci i vysazení hormonální antikoncepce.

Pokud se obtíže zhoršují, je možný jednoduchý zákrok laserem nebo tzv. sklerotizace. V obou případech jde o ambulantní zákrok, který vás nijak výrazně neomezí, při nejhorším vám lékař nařídí nosit po určitou dobu speciální stahovací punčochu. Chirurgický stripping, při kterém se žíla zcela vytáhne mechanicky pomocí sondy, si oproti tomu může vyžádat až třítýdenní neschopenku. Nejvhodnější způsob léčby vám však doporučí jedině zkušený lékař na základě posouzení stavu žil.