Poruchy příjmu potravy a nezdravé hladovění provázejí svět módy už po několik dekád. S rozvojem sociálních sítí se ale ukázalo, že lidem se mohou líbit i jiné tvary než ty prezentované v módních časopisech. Svědčí o tom řada plnoštíhlých dívek, které ke svým instagramovým účtům dokázaly přilákat miliony fanoušků, a to čistě bez pomoci modelingových agentur.

Pro módní průmysl je tento fenomén jen vítaným. Výrobky prezentované na přirozených tělech krev a mléko se lépe prodávají, protože osloví mnohem více žen než titěrné oblečky velikosti 0. Ženy si zkrátka snáze představí, jak v oblečení budou vypadat, když ho vidí na modelce s podobnou postavou, jako mají samy.

Problém ovšem je, že kromě přirozených zdravých těl se na molech stále častěji objevují i postavy velmi kypré až obézní. Lékaři mají strach, že se tak propaguje nezdravé stravování a obezita se stává oslavovaným ideálem krásy. Australský doktor Brad Frankum přirovnal nasazování obézních modelek k reklamě na cigarety. "Nechceme, aby se ženy styděly za svá těla a každý musí nosit nějaké oblečení. Ale je rozdíl mezi zdravým sebevědomím a mezi propagací nezdavého životního stylu," prohlásil.

Jiný názor na věc má však lékařka Christine Morgan, která se specializuje na poruchy příjmy potravy. "Lidské zdraví by nemělo být posuzováno na základě postavy, protože to akorát vytváří společenské předsudky. Zdravotní stav jednotlivce může posoudit jedině lékař," uvedla na obranu obézních krásek.