Nová Atkinsonova dieta - Jídelníček (II. díl)

Co je to nová Atkinosonova dieta již víte, ale co tedy přesně jíst, aby vaše tělo začalo správně spalovat tuky? Nejen vzorový jídelníček vám přinášíme ve druhé části našeho seriálu!

O jednotlivých fázích diety jsme psali již v minulém dílu. Nyní se dozvíte, jak byste podle diety měla správně jíst. Důležité je vše přesně dodržovat, nepřidávat, ale ani neubírat! První fáze je tedy především psychicky a fyzicky dost náročná. Abyste zbavila tělo závislosti na sacharidech, měla byste dietu dodržovat alespoň 14 dní. Můžete u ní ale zůstat i déle.

Základní pravidla

  • Konzumujte v průměru 20 g sacharidů denně, zejména v salátech a zelenině.
  • Alespoň 12 g přijímaných sacharidů by měla tvořit zelenina (4 hrníčky).
  • Příjem sacharidů rovnoměrně rozdělte na celý den.
  • Jezte tři normální jídla denně či čtyři až pět menších. Žádné z těchto jídel nevynechávejte (obzvláště ne snídani), prodleva mezi dvěma jídly by neměla být větší než 6 hodin.
  • Přijímejte alespoň 170 g proteinů v každém jídle.
  • Mezi jídly si dejte svačinu s nižším obsahem sacharidů, např. vařené vejce či plátek krůtího s chřestem.
  • Pijte dva litry vody denně.
  • Pijte multivitamin a náhražku vlákniny.

Dieta

Povolená jídla jsou:

  • Všechny druhy ryb (včetně tuňáka, lososa, herinka, pstruha)
  • Drůbež (včetně krocana, husy, kachny, bažanta)
  • Všechny druhy masa (vepřové, hovězí, jehněčí, telecí, šunka, zvěřina)
  • Plody moře (ústřice, slávky, krab, krevety – limit ústřic a slávek: 115 g za den)
  • Vejce (v jakékoliv podobě, smažená, vařená, v omeletách)
  • Sýry (maximálně 115 g denně: čedar, niva, gouda, eidam, mozzarella, kozí, ovčí sýr)
  • Zelenina (tato zelenina obsahuje jen 1 g sacharidů na hrnek: vojtěška, celer, čekanka, okurka, fenykl, salát, houby, petržel)
  • Další zelenina (obsahuje 6 sacharidů na hrnek): artyčoky, chřest, lilek, bambusové výhonky, fazole, brokolice, papriky, dýně, rebarbora, jarní cibulka, špenát, rajčata, tuřín, vodní kaštany
  • Přílohy do salátů: sušená slanina, strouhaný sýr, krájené vejce, zakysaná smetana
  • Koření: bazalka, koriandr, česnek, zázvor, oregano, pepř, rozmarýn, šalvěj, estragon, tymián
  • Dresinky: vinný ocet, citrónová šťáva, bylinky a koření
  • Tuky a olej: olivový olej a všechny rostlinné oleje (slunečnicový, sezamový, z vlašských ořechů…), máslo
  • Umělá sladidla

Povolené nápoje:

  • 8 sklenic vody denně (může být i minerálka) – celkem 2 litry
  • Sodovka
  • Káva a čaj

Speciální kategorie:

  • Můžete sníst až 20 oliv denně, polovinu menšího avokáda, 28 gramů zakysané smetany, 2/3 lžičky citrónové šťávy.

Dieta - jídelníček

Tip Kafe.cz

Návrh týdenního jídelníčku:

Čísla v závorkách uvádějí gramy sacharidů. Nezapomeňte, že jejich denní příjem by neměl přesáhnout 20 gramů.

1. den

Snídaně: Proteinová tyčinka (3), 2 vařená vejce (1)
Svačina: 1/4 hrnku ricotty (2), 1 celerová nať (1)
Oběd: Lososový salát: 225 g lososa, 2 lžičky majonézy, lžička petržele, ½ hrníčku okurky (1) 2 hrníčky salátových lístků (2), vinný ocet (2)
Večeře: 225 g grilovaných kuřecích prsíček, 1/2 hrnku brokolice, 1 hrnek salátu, 57 g parmezánu (2), 5 oliv (1), dresing (1)
Svačina: 1/2 hrníčku neslazeného želé, 2 lžičky šlehačky

2. den

Snídaně: Florentinská omeleta: 2 vajíčka (1), 56 g čedaru (2), 1 hrnek nasekaných špenátových lístků (1), 3 plátky slaniny (1)
Svačina: 1/2 avokáda (2)
Oběd: Kuřecí salát: 225 g kuřete, 1/2 hrnku okurky (1), 1/2 hrnku cherry rajčátek (2), kopr, 2 lžičky majonézy, 2 hrnky salátu (2), vinný ocet (2)
Večeře: 1 hrnek bujónu (1), krevety opečené na másle, česneku (1), petrželi, 2 hrnky salátu (2), 5 černých oliv (1), dresing (2)
Svačina: 28 g eidamu (2)

3. den

Snídaně: Plátek žitného chleba (3), 2 plátky uzeného lososa, 2 čajové lžičky krémového sýra (1)
Svačina: 1 vařené vejce (0,5)
Oběd: 1 hrnek kuřecího bujónu, Chef salát: 2 plátky šunky, 2 plátky krocana, 2 plátky rostbífu, 28 g nivy (2), 2 plátky slaniny, 3 hrnky salátu (3), vinný ocet (2)
Večeře: 225 steaku s osmahlými houbami a cuketou (2,5), 1/2 hrnku nakrájené okurky, dresing (2)
Svačina: Čokoláda (sojové mléko + kakao + umělé sladidlo)

4. den

Snídaně: 2 míchaná vejce (1), 1 plátek žitného chleba (3), 2 plátky slaniny
Svačina: Celerová nať s krémovým sýrem (3)
Oběd: 225 g krocaního burgeru, 1 lžička kečupu (1), 2 hrnky salátu (2), 28 g sýru feta a vinný ocet (2)
Večeře: 225 g grilovaného tuňáka, 1/2 hrnku artyčoků (2), 2 hrnky salátových lístků s vinným octem (4)
Svačina: Proteinová tyčinka (2)

5. den

Snídaně: Smažená vejce s krůtími plátky 85 g (2)
Svačina: 28 g švýcarského sýru (2)
Oběd: Kuřecí polévka: 225 g vařeného kuřete, ½ hrnku hub, kuřecí vývar (1), 2 hrnky čekanky (1)
Večeře: 225 g svíčkové, 3 hrnky salátu (3), 28 g nivy, 2 lžičky sušených rajčat (2), vinný ocet (2)
Svačina: Celerová nať, 2 lžičky burákového másla (2)

6. den

Snídaně: Proteinová tyčinka (3)
Svačina: 28 g čedaru (2)
Oběd: 170 g grilovaného kuřete, 1 plátek slaniny, 1/2 avokáda (2), 28 g nivy (1), 3 hrnky salátu (3) s vinným octem (2)
Večeře: Hovězí soté: 225 g nakrájeného hovězího, 5 oliv, 1/4 hrnku tomatové šťávy (3), 1 hrnek nasekaného špenátu (1), 1 hrnek květáku (2) osmaženého na 1 lžičce másla se 2 lžičkami smetany (0,5)
Svačina: 5 černých oliv

7. den

Snídaně: Smažená vejce s houbami a rajčaty (3,5)
Svačina: 1/2 avokáda (2)
Oběd: maso na hamburger zapečené s nivou (1), 1/2 hrnku cherry rajčátek (2), 2 hrnky salátových lístků s dresingem (2)
Večeře: 225 g kuřecích prsou s tomatovou šťávou (3), 28 g čerstvé mozarelly (1), 1/2 hrnku lilku (2), 1 hrnek salátových lístků (1) s vinným octem (1)
Svačina: 1 vařené vejce (0,5)

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky