„Doktorům jsem nikdy nevěřila, jediné, v co mám důvěru, jsou bylinky. Mám jich doma plnou skříňku, někdy si připadám jako babka bylinkářka. Vždycky, když mi něco je, vím, kam sáhnout,“ svěřuje se paní Eva. „Když mám depresi, beru třezalku, když mě trápí zažívání, vařím si heřmánek. Zatím mi to vždycky pomohlo.“

U nás vede heřmánek

Lidí, kteří dávají přednost bylinkám před léky, je stále více. A mnohdy jim je předepisují i lékaři. Například v Německu je velmi populární třezalka – lékaři ji používají jako nejběžnější prostředek proti depresím. U nás naopak stále vede heřmánek. Jeho léčivé účinky znali již ve starověku a používali jej ve formě nálevu (1 čajová lžíce heřmánku na půl litru vody), a to vnitřně i zevně – k pití, inhalacím, výplachům či na obklady. Je vyhledávaný pro své protizánětlivé, zklidňující a antimikrobiální účinky. Používá se při střevních a zažívacích potížích, zlepšuje odchod střevních plynů, uvolňuje křeče, je skvělý i při zánětu močových cest. Obklady z heřmánku se používají pro špatně hojící rány.

Kafe.cz zjistilo

Heřmánek je také častou příměsí šamponů, mastí a pleťových vod. Vývar z heřmánku zesvětluje vlasy, dodává jim pevnost a lesk. Ale pozor – u citlivých jedinců může vyvolat alergickou reakci. Proto i jeho dlouhodobé užívání – stejně jako dalších bylin – je lepší zkonzultovat s lékařem či s lékárníkem.

Bylinky vládnou i ve světě

O tom, že se k bylinkám obrací stále více lidí, vypovídá i zjištění Světové zdravotnické organizace – podle ní, se totiž bylinkami lidé na celém světě léčí tři až čtyřikrát častěji, než pomocí tablet a pilulek. K přírodě než k chemickým lékům inklinují více ženy a starší lidé. I když v jejich případě mohou být důvodem jak vedlejší účinky léčiv, tak stále se zvyšující doplatky.

Přírodní doplňky stravy? Proč ne.

V souvislosti se vzrůstající oblibou bylinek jsou na trhu stále populárnější doplňky stravy s bylinnými výtažky. Například pro ženy v klimakteriu, kterým nesedí hormonální léčba, je vhodná kombinace výtažků červeného jetele. Vrbovka malokvětá se zase osvědčila při potížích s prostatou, kozlík lékařský se stále více uplatňuje nejen při poruchách spánku, ale používá se i ke zklidnění a střevních neurózách. Na podobné potíže se hojně užívá i meduňka. Máta peprná je zvláště účinná při poruchách zažívání, pomáhá uvolňovat ucpaný nos a osvěžuje dech.

Kafe.cz zjistilo

  • U nás lidé nejvíce pěstují heřmánek, meduňku a mátu.
  • Vzhledem k podnebí je u nás možné kvalitně vypěstovat zhruba třicet druhů léčivých bylin.

Pomáhají, ale nejsou všelékem

Bylinky sice pomáhají, ale nejsou zázračným všelékem. Navíc se nedoporučují užívat dlouhodobě a stejně jako léky mohou mít nežádoucí vedlejší účinky. Například kořen lékořice, který se používá k léčbě kašle, může zadržovat vodu v těle, zvyšovat krevní tlak a vyvolat nedostatek draslíku. Řebříček, užívaný při nechutenství a jiných trávicích potížích, může způsobit omámení či závratě. Vrbová kůra, která je oblíbená pro zmírnění akutních i chronických bolestí, může paradoxně vyvolat žaludeční nevolnosti, zvracení či hučení v uších. Psychické poruchy zase může způsobit efedra, která se užívá při léčbě astmatu a při snižování váhy. A tak bychom mohli pokračovat. Pokud se tedy do bylinek pustíte, poraďte se vždy s lékařem či lékárníkem, střídejte je a neužívejte dlouhodobě.

Také patříte mezi ty, kdo nedají na bylinky dopustit? A proč?