Nespavost nezahrnuje jen noční bdění, lékaři o ní hovoří i v případech, kdy se potýkáte s obtížným nočním usínáním, často se v noci probouzíte nebo se budíte časně ráno bez schopnosti znovu usnout. Příčin může být mnoho – od stresu přes nepravidelný spánkový režim až po nemoc, deprese, nedostatek pohybu během dne, nadměrnou večerní konzumaci jídla, kofeinu či alkoholu nebo i tzv. syndrom neklidných nohou.

Minerály pro zdravý spánek

Když člověk nemůže kvalitně spát déle než jeden měsíc, jde už o chronickou nespavost. Jak ji ale řešit? Vzít si prášek na spaní by měla být až poslední možnost, zkuste raději minerálku! Nejdůležitější z pomocníků pro zklidnění organismu je hořčík. Jeho dostatečný přísun nejenže pomáhá zvládat každodenní stres a únavu, ale také přispívá ke kvalitnímu spánku. Bez tohoto minerálu se nedokážou svaly dobře uvolnit, vytváří se v nich více kyseliny mléčné a právě z toho vás pak mohou chytat křeče do nohou, když se po těžkém dni snažíte konečně zabrat. Než sáhnete po potravinových doplňcích, které jsou drahé a váš organismus nemusí hořčík v nich obsažený správně vstřebávat, vyzkoušejte přírodní cestu. Nejjednodušeji hořčík doplníte pomocí minerálek – v nich je totiž tento prvek obsažen v dobře vstřebatelné formě a můžete ho tělu dodávat průběžně po celý den. Hořčík dále najdete v ořeších (zvláště para ořechy a mandle), datlích, luštěninách, sójových bobech či rybách.

Co ještě na nespavost pomáhá

  • Udělejte si na spánek klid, nechoďte do postele s plným žaludkem, vytvořte si večerní rituál.
  • Postel využívejte skutečně jen ke spaní. Díváte-li se z ní celý večer na televizi, není divu, že po jejím vypnutí nemůžete zamhouřit oka.
  • Přes den se snažte zařadit do svého programu pohyb, třeba i jen dvacetiminutovou procházku z práce.
  • Pozornost věnujte také životosprávě. Díky správnému jídlu a pití můžete své problémy se spánkem do značné míry vyřešit.