“Snídani rozhodně nevynechávejte. Je prokázáno, že její absence vede ke snižování energetického výdeje,” upozorňuje výživová poradkyně Eva Beníšková s tím, že první jídlo byste měli sníst zhruba 30 minut po probuzení. Lidé, kteří nesnídají, sníží svůj metabolismus téměř
o polovinu – a zhubnout se jim nepodaří.

Snídejte potraviny s nižším glykemickým indexem

Tělo po ránu potřebuje dostatek energie, a tak vás správná snídaně zkrátka nakopne – měla by tvořit přibližně čtvrtinu denního energetického příjmu (měla by být méně vydatná než oběd, ale zase větší než večeře). Nicméně je potřeba vycházet i z toho, na co máte zrovna po ránu chuť, a jídla střídat.

“Rozhodně je důležité volit potraviny s nižším glykemickým indexem, aby energie z jídla vydržela déle a nedošlo ke kolísání krevního cukru,” říká Eva Beníšková.

Co je glykemický index

Glykemický index potravin je číselný údaj, který vyjadřuje účinek každé potraviny na zvýšení hladiny cukru v krvi. Platí, čím vyšší číslo GI, tím rychleji stoupá hladina cukru v krvi a naopak. Potraviny s nižším GI vás zasytí na delší dobu. Do kategorie potravin s nízkým GI patří většina ovoce a zeleniny, ořechy nebo například černý chléb.

Jaká snídaně je ideální? Jídlo by mělo obsahovat větší množství komplexních sacharidů, které jsou třeba v ovoci, cereáliích, obilné kaši nebo v musli. Těžší variantou je pak pečivo se šunkou a sýrem. Vhodné jsou jogurty nebo zakysané a mléčné výrobky se živými kulturami.

Dejte si aspoň malý koláček

Říkáte si, že po probuzení ale opravdu nemáte na jídlo ani pomyšlení? Hoďte své přesvědčení za hlavu, podle výživové poradkyně Evy Beníškové se lze naučit snídat v jakémkoliv věku. Zkuste začít menšími porcemi – ovocem, jogurtem nebo kouskem pečiva se sýrem či kvalitní šunkou.

Častým problémem je i ranní káva. Mnozí tvrdí, že jim ke snídani stačí. Sice pro někoho funguje jako životabudič, ale zároveň je to velká zátěž pro zažívací trakt. Zkuste ji nahradit Carem s mlékem, které ale neslaďte. Pokud se nakopáváku v podobě kávy nehodláte vzdát, budiž, ale opět nezapomeňte, že byste k ní měli zároveň něco zakousnout.

Jestli snídani za domácím stolem nestíháte, zachraňte to alespoň sladkým koláčem, který si koupíte po cestě na tramvaj. “Nebo si zkuste snídani večer předem nachystat. Může to být tmavý sendvič se sýrem a zeleninou, který sníte po cestě. Výbornou alternativou jsou i různé ovocné koktejly, smoothie a jogurtové nápoje, kefíry,” radí Eva Beníšková.

Snídani rozhodně nevynechávejte

První jídlo by mělo být pestré, vyvážené, s nižším glykemickým indexem a mělo by se obměňovat.
Nezapomínejte na pitný režim: vhodné jsou neslazené bylinkové čaje, zelený či bílý čaj
a výbornou volbou je také 100% džus ředěný vodou (cca v poměru 1:3).
Snídejte v klidu; nerozptylujte se televizí či ranními novinami.
Snídaně je výbornou příležitostí, jak úspěšně odstartovat nový den.

Eva Beníšková

Výživová poradkyně a fitness trenérka. Poskytuje také výživové poradenství pro diabetiky a celiaky, ze sportu se věnuje zejména ZUMBĚ. Více informací najdete na www.beniskova.cz.